СОКОЛАЦ- Основна школа приоритет за повећање енергетске ефикасности

1763
СОКОЛАЦ, 23. АВГУСТА /СРНА/ - Објекат Основне школе Соколац.

Општинска управа Сокоца донијела је данас одлуку да ће обезбиједити 50 одсто средстава за суфинансирање пројекта повећања енергетске ефикасности за објекат Основне школе, чија укупна вриједност треба да буде утврђена до 4. септембра. Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да та средства не може обезбиједити сама локална заједница, али да ће се општина као носилац посла, обратити за помоћ у суфинансирању Граду Источно Сарајево и Савјету министара БиХ.

Он је нагласио да је ова општина прије непуне четири године ушла у пројекат успостављања енергетске ефикасности пројектом рјешавања даљинског гријања на биомасу, који је кандидован одговарајућим финансијским институцијама.

„Дуго смо радили са УНДП, УСАИД и другим невладиним организацијама које подржавају овакве пројекте. Прошле седмице смо обавијештени да се објекат Основне школе Соколац налази на листи приоритета за потенцијално извођење радова на повећању енергетске ефикасности“, рекао је Бјелица.

Он је увјерен да је рјешавање питања уштеде енергије на овом објекту неопходно из више разлога, прије свега због дотрајалости столарије, дијела фасаде и крова.

Бјелица је истакао да је то само један од четири пројекта енергетске ефикасности које је општина Соколац одредила као пилот пројекте креиране у систему за управљање енергијом /ЕМИС/.

„На прво мјесто ставили смо Основну школу, на друго Дом здравља, потом Установу за предшколско васпитање и образовање и зграду општине“, рекао је Бјелица.

Пројекат повећања енергетске ефикасности „Зелени економски развој“ спроводи УНДП у сарадњи са Шведском међународном развојном агенцијом /СИДА/ и Фондом за заштитиу животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Средства за реализацију пројекта обезбјеђује донатор у износу најмање 50 одсто процијењене вриједности радова, а други дио локална заједница.

Пројекат има за циљ да упозна грађане БиХ, прије свега најмлађу популацију са принципима енергетске ефикасности и начинима штедње, али и да приближи ниво потрошње енергије у БиХ европском нивоу.