СОКОЛАЦ- Отворена изложба “Стећци – свјетска баштина”

1366

На изложби “Стећци – свјетска баштина”, која је отворена на Сокоцу, изложено је 27 паноа са фотографијама ових средњовјековних надгробних споменика уврштених на Листу свјетске баштине и пратећим текстовима.

Вршилац дужности директора Туристичке организације Соколац Бранкица Башић рекла је да је у просторијама Високе школе за услужни бизнис у овом мјесту изложен 21 пано са фотографијама стећака из БиХ, по три из Србије и Црне Горе и два из Хрватске.

“Међу њима су и двије некрополе стећака из Лубурић поља, гдје се на локалитетима Баре и Плоче налазе укупно 132 стећка”, навела је Башићева.

Она је нагласила да то није укупан број културно-историјских споменика на овом подручју, те да ће уз одобрење и упутства Унеска радити даља истраживања како би стећци, који су утонули у земљу, били заштићени од даљег пропадања.

Башићева је истакла да је улога локалне Туристичке организације да обезбиједи те локалитете и учини их приступачним за све заинтересоване.

Стручни сарадник у Туристичкој организацији Соколац Мирјана Симовић навела је да је ово прва од 19 општина у којима ће бити изложени панои са стећцима, који су Стратегијом развоја туризма у Српској уврштени међу најатрактивнија културна добра.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да је процес номинације стећака почео прије непуних десет година у БиХ, Србији, Хрватској и Црној Гори, те да су, након шест година рада, Завод за заштиту споменика, Савјет министара, Министарство цивилних послова БиХ и Унеско изабрали 30 некропола из четири земље.

Према његовим ријечима, на подручју Лубурић поља, код Сокоца, на локалитету Баре налази се 51, а локалитету Плоче 83 стећка који су проглашени националним споменицима, а за које је Републички завод за заштиту културно-историјског насљеђа Српске сачинио план управљања и очувања.

“Свјетски стручњаци из ове области оцијенили су да су двије некрополе стећака на Лубурић пољу, уз некрополе на подручју Калиновика, сврстане у најрепрезентативније у комплетном пројекту”, напоменуо је Бјелица отварајићи изложбу.

Он је подсјетио да је општина Соколац за Листу свјетске баштине номиновала и некрополу на Гласиначком пољу, на подручју Бјелосављевића, гдје је некада било више од 700 стећака, од којих је више од 300 уништено.

Алаксандра Михић из Министарства цивилних послова БиХ рекла је да је ова година – година културне баштине, у којој се широм Европе организују бројни догађаји посвећени том насљеђу, с циљем да се подигне свијест о вриједности и значају те баштине како код оних који доносе одлуке и раде на њеном очувању, тако и код становништва.

У просторијама Високе школе за услужни бизнис изложба ће бити отворена до четвртка, 5. јула, од 9.00 до 19.00 часова.

 

/Срна/