СОКОЛАЦ- Получасовни штрајк упозорења у Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“

1405

Радиници Дома здравља „Доктор Љубомир Ћеранић“ Соколац данас су ступили у получасовни штрајк упозорења због незадовољства права и наметнутих норми које функционисање здравственог система широм Републике Српке доводе у питање. Представник синдиката доктора медицине за општину Соколац при граду Источно Сарајево, специјалиста психијатар др Валерија Петрушић навела је захтјеве Струковног синдиката доктора медицине РС, који у наредном периоду Влада треба размотрити.

– Захтјев синдиката који стоји испред здравствених радника је укидање закона о платама. Колективно преговарање и закључивање струковних колективних уговора за наше раднике као и повећање плате за 25% – истакла је Петрушић и додала да Дом здравља у Сокоцу ипак добро функционише захваљујући тимовима медицинског особља иако волонтерски раде три до четири дежуре мјесечно и немају никакве новчане надокнаде .

Према њеним ријечима ова здравствена установа је оптерећена дуги низ година. Доприноси нису уплаћени од 2009. до 2013. године. С обзиром на број становника општина би требала да има одвојену службу хитне помоћи како би љекари имали довољно времена да се посвете пацијентима којима је помоћ неопходна. На један тим у служби породичне медицине иде 2.000 пацијената, док домови здравља у окружењу имају знатно мањи број а то је око 500 пацијената.

– Наш менаџмет са великом муком успијева исплаћивати доприносе на плате али то има посљедицу да дугујемо добављачима за реагенсе и поједине апарате који су неопходни у здравственој установи. За посљедицу се ускоро може очекивати блокада рачуна, а све то је резултат стандарда у РС који подразумјевају да један љекар специјалиста као што је гинеколог, физијатар или психијатар, да би имао потпуне стандарде, мора да има 50 хиљада становника , што је немогуће за ову локалну заједницу – додаје докторица и за крај наводи.

– Неко се удостојио да у земљи као што је наша одреди колико појединац треба да буде болестан и да људско здравље мјери у бројкама .

Радници моле за стрпљење у времену получасовног штрајка који ће трајати од 11 до 11:30 часова. Пацијентима који буду имали хитно медицинко стање биће указана помоћ, професионално, без обзира на штрајк.

 

/opstinasokolac.net/