СОКОЛАЦ- Породица Лиздек – рекордери у производњи млијека

864

Породица Јање Лиздек /77/ са Равне Романије рекордер је у производњи млијека на романијској регији – од 2016. до августа ове године продала је укупно 303.900 литара сировог млијека.

Лиздекова за Срну потврђује ове податке из пољопривредне службе општине Соколац и наводи да су у првој половини ове године сарајевској мљекари „Милкос“ предали 42.900 литара млијека, те да дневно испоруче 350 до 500 литара.

„Сада имамо 35 музних крава, а зимус ће у штали бити више од 40 јер имамо много стеоних јуница“, напомиње главна домаћица у кући Лиздека.

Задовољна је сарадњом са мљекаром „Милкос“ и поносна на квалитет млијека са планинских пашњака, у којем не може бити афлатоксина.

Она напомиње да се њена породица скоро 60 година бави пољопривредом и да је након смрти мужа Драга, познатог домаћина, организацију посла на великом имању преузео син Миле /54/, опредијеливши се за пољопривреду у вријеме када су сви бирали само државне послове.

Милетова десна рука је старији син Никола, који са њим раме уз раме ових дана ради на припреми силаже за више од 50 грла крупне стоке на имању, али и млађи син Михајло.

Јања Лиздек наглашава да се није лако бавити пољопривредом на Равној Романији, гдје зима дуже траје, па је неопходно за исхрану стоке обезбиједити огромне количине балираног сијена и силаже, коју довозе са имања у Мокром и закупљених парцела у нижим предјелима, а то повећава трошкове одржавања имања.

„И ранимо и каснимо, али имамо све што је потребно породици, од поврћа са властите њиве, јаја, кајмака и свих млијечних производа до здравог меса без вјештачке исхране“, истиче она.

Одговорни у држави би, каже, помогли сељаку када би мало повећали откупну цијену млијека и када би „мало више цијенили пољопривредника, посебно у планинским крајевима“.

„Одувијек се знало да без богатог сељака нема јаке државе“, поручује Јања Лиздек.

Лиздеке радује што Република Српска исплаћује премије за млијеко јер то представља плату за мљекаре и најбољи је вид награде за уложени труд.

Уз све послове на имању, породица Лиздек се бави товом више од 100 свиња, које хране вишком хране произведене на властитим њивама, што купци данас цијене па радо купују њихове товљенике.

Посебна тема у овом домаћинству је љубав Јањиног унука Николе /28/ према коњима и учешћу на штрапаријадама, одакле његова четири коња стално доносе награде.

Ова породица на Равној Романији од 2008. године организује штрапаријаде и окупља такмичаре из свих крајева БиХ, Србије и Хрватске.

Лиздеци су се преселили 1985. године из Мокрог, подно Романије, на једно од имања на Равну Романију.

Јања углавном у кући дочекује и испраћа госте, надгледа све послове које једно богато сеоско домаћинство има и ослонац је свима у породичној заједници у којој кућу куће три генерације.
/Срна/