СОКОЛАЦ- Потписан Протокол о сарадњи и поступању у случајевима насиља над женама и у породици

1219

Начелник општине Соколац Милован Бјелица потписао је данас Протокол о сарадњи и поступању у случајевима насиља над женама и у породици са Удружењем жена „Мост“ из Вишеграда, којим су се све институције у локалној заједници обавезале на поштовање.
Бјелица је рекао новинарима да је потписивање овог Протокола једна од обавеза преузетих на основу активности БиХ која је приступила Конвенцији Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и у породици.

Он је подсјетио да је ријеч о Истанбулској конвенцији, првом и једином правно обавезујућем документу у области насиља над женама и у породици, усвојеном на нивоу Савјета Европе.

„Сврха протокола је откривање случајева насиља над женама и у породици, покретање поступака, изрицања мјера заштите и санкционисање починилаца, заустављање насиља и очување безбједности жртве, правовремено поступање у складу са степеном угрожености жртве, очување достојанства и приватности жртве и уважавање њихових потреба и ставова“, навео је Бјелица.

Према његовим ријечима, Протокол су потписале најзначајније институције на подручју општине, уз обавезу да треба да упознају запослене о заштити и поступању према одредбама овог документа.

Бјелица је нагласио да је у општини Соколац формирано Координационо тијело које ће координисати и надзирати примјену протокола на редовним састанцима и кроз активности мултисекторалног тима.

Члан Удружења жена „Мост“ Боса Милетић нагласила је да ова невладина организација дуго сарађује са представницима општине Соколац, која је почетком 2014. потписала први Протокол о сарадњи институција и поступању у случајевима насиља, али је непоходно да се тај документ усагласи са Истанбулском конвенцијом коју је ратификовала БиХ.

Она је рекла да је „Мост“ у протекле двије године радио на увезивању субјеката у заштити жртава насиља, да су одржани састанци са представницима општине Соколац и локалних институција и организовали обуке.

„То је резултирало локалним протоколом којим су се све институције ове општине,/ Центар за социјални рад, образовне и здравствене установе, суд и полиција,/ обавезеле на сарадњу и поступање у случајевима насиља над женама и у породици“, истакла је Милетићева.

Удружење жена „Мост“ основано је прије 20 година у Вишеграду и бави се заступањем и заштитом женских људских права, заштитом жртава насиља у породици, жртава трговине људима и подршком жена у политичким партијама.
/Срна/