СОКОЛАЦ- Продужити рокове за измирење обавеза за додјелу регресираног горива

874

Соколачки пољопривредници који нису измирили све обавезе на вријеме очекују од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске продужење рокова да би остварили право на регресирано гориво, рекао је виши стручни сарадник за пољопривреду општине Соколац Славиша Кнежевић.
Кнежевић је навео да је, од укупно 1.055 газдинстава регистрованих у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/, ове године регресирано дизел-гориво на Сокоцу добило 339, што је много мање него лани.

„Лани је право на овај вид подстицаја остварило око 800 пољопривредних газдинстава“, рекао је Кнежевић Срни.

Он је нагласио да се овог прољећа на списку за регресирани дизел није нашло 716 од укупног броја регистрованих газдинстава у овој локалној заједници.

„Имамо 141 пољопривредно газдинство које је ажурирало тражене податке у АПИФ-у до 15. маја, али нису измирили све обавезе према Пореској управи, нису платили доприносе или нису уплатили износ за противградну заштиту тако да нису на списку за регресирани дизел“, наводи Кнежевић.

Кнежевић је истакао да је међу њима девет пољопривредних газдинстава која нису уплатила само противградну заштиту у складу са новим Правилником за подстицај, што значи да ће због тог малог износа остати без права на регресирано гориво.

Он је рекао да пољопривредна служба у општини Соколац трпи велики притисак власника пољопривредних газдинстава који због овакве ситуације очекују више разумијевања од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Кнежевић каже да разумије жељу пољопривредника да им ресорно министарство изађе у сусрет и омогући накнадну уплату обавеза према Пореској управи и за противградну заштиту, чиме би испунили услове да обезбиједе регресирано гориво.

„Треба пружити шансу овим пољопривредницима са ажурираним подацима у АПИФ-у и омогућити им да остваре право на регресирани дизел, с тим да заостале обавезе измире накнадно“, оцијенио је Кнежевић.

Он подсјећа да пољопривредницима на ширем подручју Романије деценијама не иду на руку оштра клима, дуге зиме, рани и касни мразеви, а поготово ово кишно прољеће, што је, како сматра, још један разлог за подршку и разумијевање из ресорног министарства.
/Срна/