СОКОЛАЦ- Производња у Новој Романији није почела, јер Шуме РС нису допремиле трупце

1303

Производња у закупљеним погонима „Нове Романије“ Соколац није почела како је планирао менаџмент фирме „Хамдо груп“ јер Јавно предузеће „Шуме Републике Српске“ није допремило уговорених 2.000 метара кубних трупаца на стовариште овог привредног друштва.
Извршни директор за производњу у новоформираном предузећу „Хамдо груп“ Соколац Петко Вукојичић рекао је Срни да до јуче на стовариште предузећа није допремљен ниједан камион трупаца, иако су плаћени прије 15 дана.

„Према уговору о испоруци трупаца потисаном 28. новембра између шумских газдинстава `Романија` Соколац и `Височник` Хан Пијесак, за новоформирану фирму `Хамдо груп` требало је до јуче да стигне 2.000 метара кубних трупаца“, каже Вукојичић.

Он тврди да је све спремно за почетак производње у погону примарне прераде дрвета у закупљеном дрвопрерађивачком кругу „Нове Романије“, те да катарски инвеститор тренутно инсталира нове сушаре вриједне 300.000 КМ.

Вукојичић је истакао да је закупац, фирма „Хамдо груп“, до сада уплатила више од 510.000 КМ по основу заосталих обавеза према радницима „Нове Романије“.

„До сада су у цијелости исплаћене обавезе према 26 радника који нису изразили жељу да раде у новоформираној фирми. Измирене су обавезе према фонду ПИО за 74 радника која су раније стекла услове за пензију, а нису била уплаћена дуговања. За све раднике измирено је 20 одсто из личних доходака /плата/, а преостали дио ће бити измирен у наредна три мјесеца“, нагласио је Вукојичић.

Он је додао да су измирене обавезе за још четири радника „Нове Романије“ који су сада стекли услове за одлазак у пензију.

Вукојичић је рекао да је закупац на име заосталог дуга за електричну енергију уплатио 45.000 КМ и са новом децембарском ратом од 15.000 КМ у потпуности ће бити измирене досадашње обавезе „Нове Романије“ и закупца „Хамдо груп“ према Електродистрибуцији Пале.

Он је навео да је до сада пријављено 37 радника и да је сједиште новоформираног предузећа „Хамдо груп“ пренесено из Сарајева на Соколац.

Вукојичић је истакао да је 27 радника „Нове Романије“ склопило уговор о раду са закупцем и да је примљено 10 нових радника који су изразили жељу да раде у том погону, те да је обавеза закупца да у првој години запосли до 100 радника.

Он је нагласио да су у току преговори за куповину опреме за линију производње врата и дрвених плоча које ће се производити у погону бивше Финалне прераде, након што ранијем закупцу истекне уговор о кориштењу.

Према производном програму фирме „Хамдо груп“, годишње ће се у кругу „Нове Романије“ прерађивати 45.000 метара кубних обловине обезбијеђене из више шумских газдинстава Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“.

Производни погони Акционарског друштва прераде дрвета „Нова Романија“ су у закупу на 10 година, према уговору са „Хамдо груп“ који је потписан 19. септембра.

Однос капитала у „Новој Романији“ је такав да је власник 71 одсто акција Влада Републике Српске, 18 одсто „Шуме Републике Српске“, шест одсто фондови ПИО-а, Фонд здравства и дјечије заштите.

 

 

/Срна/