СОКОЛАЦ- Просјечну пензију од 354 КМ примају 2.723 особе

1213

На подручју Сокоца живе 2.723 пензионера са просјечном пензијом око 354 КМ, по чему се налазе на десетом мјесту у Републици Српској, али истичу да нису задовољни статусом ове категорије становништва.
„Њих 2.639 су чланови општинског Удружења које помаже пензионере средствима од чланарине и помоћи из буџета општине Соколац, која су прошле године укупно износила 80.290 КМ“, рекао је секретар Удружења пензионера општине Соколац Томислав Буква, на сједници Скупштине овог удружења.

Говорећи о укупно оствареним приходима у 2017. години, Буква је прецизирао да су приходи од чланарине били 59.200 КМ, дотације општине Соколац 5.000 КМ, приходи од продате робе Клуба пензионера око 11.200 КМ, а остали приходи око 4.800 КМ.

Секретар овог удружења нагласио је да је у 2017. години умрло 146 чланова овог удружења и да је за трошкове њихове сахране исплаћено 28.750 КМ, док је на приједлог мјесних удружења пензионера лани додијељено укупно 6.850 КМ новачне помоћи за 137 пензионера.

Према његовим ријечима, 50 пензионера је користило бањско-климатско лијечење по повољним условима током 2017. године.

Он каже да удружење пензионера на Сокоцу користи задовољавајуће клупске просторије које им је додијелила општина Соколац.

Предсједник Регионалног одбора Удружења пензионера сарајевско-романијске и горњодринске регије Деливоје Тошић подсјетио је на активности вођене у протеклих неколико година с циљем тражења рјешења за проблеме пензионерске популације, нагласивши да су оне резултирале повећању пензија почев од 2013. године 1,6 одсто, до три одсто у посљедњем кварталу у 2017. године.

„Стање јесте нешто поправљено, нешто је учињено, али нисмо задовољни статусом ове категорије грађана, јер нам пензионери из дана у дан све лошије живе, односно животаре“, истакао је Тошић.

Он се нада да ће најављеним повећањем пензија од 1. априла од два одсто бити реализован закључак Народне Скупштине Републике Српске која је прошле године обавезала Владу Републике Српске да нађе рјешење за повећање од пет одсто.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица присуствовао је данас годишњој Скупштини удружења пензионера општине Соколац и упознао окупљене о проблемима које има ова локална заједница са буџетом од око 6.000.000 КМ и настојањима да измири све обавезе према буџетским корисницима и 40 невладиних организација, колико их има у овој локалној заједници.

Бјелица је разговарао са пензионерима и о стању у области привреде, јавног сектора и о пројектима чија је реализација у току на подручју општине Соколац, посебно издвојивши измирене обавезе за изградњу водовода према селима Ђедовци, Врбарје, Казимеровићи и Озерковићи.

 

 

/Срна/