СОКОЛАЦ- Радови на ревитализацији Центра за унапређење пољопривреде очекују се у мају

915

Прва фаза реализације пројекта „Ревитализација Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју“ на Сокоцу, почеће у мају ове године, захваљујући средствима Организације УН за храну и пољопривреду /ФАО/ од 200.000 евра, саопштено је након састанка представника ФАО и општине Соколац.
Представници ФАО из Рима посјетили су данас Соколац и разговарали са начелником општине Милованом Бјелицом о овом пројекту чија је укупна вриједност нешто више од 2.000.000 евра.

Пројекат ће, како је речено, бити реализован у пет фаза до 2020. године, када би Центар требало да почне са радом.

Бјелица је рекао да се на пројекту „Ревитализација Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју“ ради већ пет, шест година и да су у те активности укључена ресорна министарства у Влади Српске, Савјет министара и Министарство за економске односе и спољну трговину у Савјету министара, те Канцеларија ФАО у БиХ.

„Центар би требао да се бави производњом безвирусног сјемена кромпира, ситних сјемена крмног биља, истраживањима у области пољопривреде, те да има едукативну и иновативну улогу у унапређењу пољопривреде у брдско-планинском подручју како би се у будућности производила здрава и органска храна“, истакао је Бјелица.

Према његовим ријечима, најбитније је да овај пројекат подржава ФАО који ће наћи још инвеститора, за помоћ у реализацији.

Директор економског одјељења ФАО у Риму Карлос Фурше /Царлос Фурсцхе/ рекао је да му је драго да ова организација наставља да ради на пројекту „Ревитализације Центра за унапређење пољопривреде“ на Сокоцу, о чему је најавио да ће разговарати и са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у наредна три дана, колико ће делегација ФАО боравити у БиХ.

Фурше сматра да је добро да ФАО ради и у руралним заједницама, као и на нивоу Бих и ентитета.

„Пројекат је јако битан, не само за ову локалну заједницу, него за цијелу БиХ. Требало би да постане водећа снага у пољопривреди јер би се у оквиру тог центра вршило истраживање, те доприносило побољшању продуктивности у пољопривреди и самим тим задржавали млади људи на селима“, оцијенио је Фурше.

Менаџер ФАО за БиХ Владо Пијуновић рекао је новинарима да је након завршетка Студије изводљивости ФАО кренуо интензивније са реализацијом пројекта „Ревитализација Центра за пољопривреду“ и да настоји да обезбиједи још потребних средства.

„Ми смо лобирали код осталих организација, држава и амбасада тако да смо сада склопили неку финансијску конструкцију и ФАО сада креће јако брзо да отвара тај пројекат. Очекујем да прва фаза мора почети у мају“, истакао је Пијуновић.

Он је навео да ће ФАО почети реализацију пројекта својим средствима од 200.000 евра и да ће остали новац долазити по фазама.

Пијуновић је изразио наду да ће прва фаза бити завршена до краја ове године, а остале до 2020, када би Центар за унапређење пољопривреде требало да почне да ради.

„Акценат у функционисању овог центра биће на истраживању, на обуци свих људи од фармера до студената и институција, с тим што ће се од главне производње сјеменског кромпира прећи на остале пољопривредне културе, житарице, крмно биље, поврће, на пластеничку производњу, па чак и неко воће, и самим тим у све те сегменте биће укључена органска производња“, рекао је Пијуновић.

Састанку представника организације ФАО и општине Соколац присуствовао је и Кристијан Моралес /Цристиан Моралес/ из економског одјељења ФАО у Риму.

Влада Републике Српске уложила је око 870.000 КМ у ревитализацију Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју на Сокоцу, Пољопривредни институт Републике Српске прошле године донирао је механизацију за сјетву вриједну више од 100.000 КМ, а општина Соколац обезбиједила 200 хектара обрадивог земљишта за почетак рада Центра.
/Срна/