СОКОЛАЦ- Ревитализација Центра за унапређење пољопривреде – пројекат од значаја за цијелу БиХ

1265

Успјешно је израђена Стратегија ревитализације Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју која обухвата програме за комерцијалну производњу сјемена кромпира и комерцијалну производњу житарица и крмног биља, дефинисање могућности за истраживачке и образовне активности, потпуна санација постојећих објеката у шта се убрајају грађевински и инсталатерски радови, те спољно уређење и набавка опреме, рекао је приликом посјете Агенцији ОНАСА начелник Општине Соколац Милован Бјелица.

Ревитализације се проводи уз надзор Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), која је ову Стратегију назвала „Топ пројекат за 2017. годину“.

ФАО је оформила мјешовити консултантски тим састављен од иностраних и домаћих експерата, чији су чланови Јеан Луис Ролот из Белгије, Славко Славов из Бугарске, те Грујица Вицо и Мирјана Радовић са Универзитета у Источном Сарајеву и Пољопривредног факултета, а тим има подршку од ФАО канцеларије за Босну и Херцеговину смјештене у Сарајеву.

Стратегија ће представљати основу за инвестиционе активности који ће се одвијати уз подршку ФАО организације и што ће за резултат имати довођење Центра у потпуно функционално стање који ће својим широким спектром дјелатности имати једну од кључних улога за развој пољопривреде у брдско-планинском подручју.

И Амбасада Чилеа у Будимпешти, која дипломатски покрива и БиХ, подржала је овај Пројекат, који је је одобрило и чилеанско Министарство спољних послова.

Као резултат тога БиХ су посјетили амбасадорица Чилеа Вероника Чахин и експерати Чилеа испред Института за истраживање у пољопривреди, који ће пружити сву стручну помоћ у ревитализацији Центра у Сокоцу.

Осим њих у посјети су били и представници ФАО-а коју је предводила експертица за иновације у пољопривреди при ФАО-у Невена Александрова – Стефанова.

„Ревитализација овога Центра унаприједила би развој пољопривреде и села не само у овој регији, него би била од великог значаја за цијелу Босну и Херцеговину. Ово подручје има огромне потенцијале када су у питању пољопривреда и сточарство. Становништво које овдје живи има скоро све услове за бављење пољопривредом, али су им потребни стручни савјети, које би им Центар омогућавао. Такође, Центар ће служити и за научно-истраживачки рад, а биће и научно-наставна база за студенте Пољопривредног, Шумарског и Технолошког факултета при Универзитету Источно Сарајево“, рекао је Бјелица.

Како је навео Бјелица, на пројекту се ради већ четири године, а његова реализација требала би почети крајем ове и почетком наредне године.

Вриједност пројекта процијењена је на око осам милиона КМ.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац заједнички је пројекат који су подржали Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Општина Соколац, Универзитет Источно Сарајево и Пољопривредни институт Републике Српске.