СОКОЛАЦ- Сари Босиљчић награда за најбољу главну женску улогу

808

Ученица Средњошколског центра „Василије Острошки“ на Сокоцу Сара Босиљчић /17/ добила је прву награду за најбољу женску главну улогу у кратком документарно-играном филму „Одустајање није опција“ на „Вива филм фестивалу“ у Сарајеву.

Босиљчићева је рекла Срни да је филм сниман на Сокоцу са средњошколцима уз помоћ ментора, у оквиру филмске радионице за младе „Вива школа филма“ у категорији омладински филм у БиХ.

Она је навела да ријеч о шестоминутној филмској причи о дјевојци која успјешно игра фудбал, али је средина не подржава због увријеженог схватања да је то „мушки спорт“.

Босиљчићева је рекла да је идеја за филм потекла спонтано и да је прихваћена на састанку са професором Јадранком Јанковић и групом ученика соколачког средњошколског центра „Василије Острошки“ који су жељели да се представе на најбољи могући начин, разбијањем табуа и устаљених мишљења о прихватању различитости кроз причу о дјевојци у малој средини која добро игра фудбал.

„Иако то убјеђење није толико изражено у мом граду, жељели сам на овај начин скренути пажњу јавности, да треба рушити мит да је фудбал само за мушкарце“, истакла је Босиљчићева.

Она је додала да је филм кратка аутентична прича у којој је показала шта зна са фудбалском лоптом и упркос предрасудама средине у којој живи наставља даље, увјерена да „одустајање није опција“.

Она је навела да јој ова награда значи много, као вид подршке у спортском хобију који је одбарала, те додала да јој је жао што није могла присустовати додјели због путовања у Њемачку.

Босиљчићева је рекла да воли фудбал од малих ногу, а од своје 13. године је играла у Женском фудбалском клубу /ЖФК/ „Соколац“.

Она данас игра у ЖФК „Младост“ у Рогатици и са нестрпљењем очекује наредну утакмицу у Добоју.

Увјерена је да ће фудбал бити њен спорт све док јој околности буду дозвољавале да игра.

Кратки документарно-играни филм „Одустајање није опција“ снимљен је у оквиру „Вива филм радионице“ са средњошколцима на Сокоцу и приказан у званичној селекцији међу 17 омладинских филмова. Режисер овог филма је Ана Вучак.

Пети „Вива филм фестивал“ одржан је од 18. до 22. септембра у Сарајеву и у званичној селекцији приказана су 94 филма у категоријама, туризам, екологија и религија и 17 омладинских филмова.

 

/Срна/