СОКОЛАЦ- Стигла механизација за сјетву вриједности више од 100.000 КМ

1470

Центар за унапређење пољопривреде у брдско- планинском подручју на Сокоцу данас је добио цјелокупну механизацију за сјетву и процес производње у вриједности више од 100.000 конвертибилних марака.

Управник економије на Пољопривредном институту Ален Красоје истиче да је пројекат Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (УН ФАО) већ почео и да се спроводи преко Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду РС и Пољопривредног института.

– Фирма „Агросимекс“ из Бијељине који су прошли на тендеру допремили су данас механизацију на плато испред Центра за унапређење пољопривреде, тако да се већ на прољеће могу очекивати први радови на пољу. Трактор са свим потребним елементима за сјетву има 105 коњских снага и његова вриједност износи 58.000 КМ – истиче Красоје.

Он наводи да Соколац пружа прилику за бројна испитивања када је у питању пољопривредна производња, те да представља једини пут и велики потенцијел за будућност на овим просторима.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице, пет година труда и рада на пројекту ревитализације Центра даје резултате.

– Не кријем задовољство, због још једног успијеха наше локалне заједнице. Ово је заједнички пројекат свих новоа власти у БиХ, првенствено са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде на челу са министром Стевом Мирјанићем, Пољопривредним факултетом Источно Сарајево, Пољопривредним институтом у Бањалуци, канцеларијом ФАО-а, и свим релевантним факторима који су радили на пројекту. Општина Соколац је Пољопривредном институту Републике Српске уступила 200 хектара земљишта на располагање, навео је Бјелица и додао да већ у априлу делегација ФАО-а, креће са конкретним радовима, гдје ће уложити један дио средстава. Урадили смо и пројекат Студија изводљивости у двије фазе у вриједности осам милиона марака, ево данас и стиже прва опрема. Све је урађено да овај пројекат буде дугорочан и одржив у наредном периоду за земље окружења и шире.

Укупна вриједност механизације која је до сада испоручена Центру за унапређене пољопривреде је око 150.000 КМ.

Производња сјеменског материјала једна је од мисија пројекта, која укључује обезбјеђивање системског приступа трансферу знања, да би се поспијешио квалитет научно-истраживачких радова и високообразовних активности.

 

/opstinasokolac.net/