СОКОЛАЦ- Повећано интересовање за продужени боравак

958

У Основној школи „Соколац“ све је спремно за почетак нове школске године за 875 ученика, међу којима су и 74 првачића, који ће бити распоређени у три одјељења, речено је Срни у овој установи.
Директор ове школе Дивна Јанковић каже да је у школској 2018/2019. било пет одјељења првих разреда, а у новој ће бити око 40 ученика мање.

Она је навела да су очекивали више ђака првака, али су родитељи одлучили да дјецу која до краја календарске године навршавају шест година упишу у школској 2020/2021.

Јанковићева је рекла да ће 70 првачића бити у централној школи на Сокоцу, три у подручном одјељењу у Кнежини и један ученик у подручном одјељењу на Равној Романији.

Она је истакла да ће у новој школској години 875 ученика бити распоређено у 39 одјељења, 36 у централној школи, два подручна и једно специјално одјељење.

Према њеним ријечима, у овој образовној установи у предстојећој школској години, према захтјевима родитеља, биће организован продужени боравак за четири групе ученика, међу којима је већи број ђака који путују.

Јанковићева је напоменула да ће соколачким основцима недостајати довољно простора за рад, па очекује помоћ локалне управе у рјешавању тог питања, с обзиром на повећано интересовање родитеља да се повећа број група за продужени боравак дјеце првих, других и трећих разреда.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је недостатак простора у ОШ „Соколац“ проблем који се уз посредство локалне управе рјешава на задовољство свих већ годинама и да ће тако бити и овај пут.

Он је подсјетио да у просторијама соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање ОШ годинама користи три просторије за своје потребе, а у новој школској години мораће да пронађе ново рјешење за једну учионицу.

Бјелица је додао да ће од 1. септембра у соколачкој Установи за предшколско васпитање и образовање боравити 150 дјеце у шест васпитно-образовних група и да ће им бити потребно више простора.

„Морамо видјети да се изнађе простор у ОШ за рјешавање овог питања, о чему ћу у наредних пар дана разговарати са представницима обје установе“, нагласио је Бјелица.

Он је подсјетио да је општина помогла да буду завршени радови на утопљавању објекта ОШ „Соколац“, реализацијом пројекта енергетске ефикасности у оквиру којег је замијењена спољна столарија, реконструисан кров и фасада и уређени предулази у два школска објекта, чиме ће за 30 одсто бити остварена уштеда топлотне енергије за загријавање просторија.

Бјелица је нагласио да ће у наредних десетак дана бити уређено школско двориште са свим потребним садржајима, што је саставни дио пројекта „Зелени економски развој“, у оквиру којег је и пројекат енергетске ефикасности укупне вриједности око 500.000 КМ.

Према његовим ријечима, средства за реализацију овог пројекта обезбиједили су Влада Републике Српске, УНДП, град Источно Сарајево и општина Соколац.
/Срна/