СОКОЛАЦ- Умјетношћу против вршњачког насиља

759

У сарадњи Плесног клуба „Ника“ Соколац и Форум театра из Источног Сарајева синоћ је премијерно изведен мјузикл „Плес страха“, који на специфичан начин спаја форум театар и модерни плес, обрађујући тему вршњачког насиља, које је, нажалост, све чешћа појава и у нашем друштву.

Предсједник Плесног клуба „Ника“ Јована Вујичић истакла је да се овај пројекат проводи у оквиру „Мјузикла осјећања“, који реализују од 1. aвгуста ове године, а у њему учествују дјеца узраста од 11 до 15 година.

– У сарадњи са Форум тетром успјели смо да осмислимо занимљив сценски садржај у којем кроз плес покушавамо да представимо емоције и осјећања, како би код младих пробудили осјећај како треба да се понашају у одређеним ситуацијама. Тема је везана за вршњачко насиље, па ће неке од наших наредних активности бити усмјерене на гостовање у школама. Важно је да дјеци у овом узрасту понудимо модел друштвено прихватљивог понашања, казала је Вујичић.

Умјетнички директор Форума театра Витомир Митрић изјавио је да је ријеч о врло занимљивом пројекту који ради Плесни клуб „Ника“ у коме се кроз умјетност плеса и методе форум театра постиже невјероватан сценски приказ.

– Током два мјесеца рада са дјецом, дошли смо до заједничког продукта, у којем су учествовали сви чланови. „Мјузикл осјећања“ пружио је младима могућност да кроз глуму и плес пренесу значајне поруке својим вршњацима али и родитељима. Сами су направили текст кроз који покушавају да мјењају себе, своје поступке, свијет и средину око себе и стање у друштву које је забрињавајуће. Форум представе имају задатак да укључују и гледаоце у сам процес, тако да ћемо настојати да представа буде изведена и у школама, казао је Митрић.

Чланица ПК “Ника” Сара Тошић рекла је да је било занимљиво истраживти ову тему, која све више узима маха.

– Током осмишљавања пројекта нашли смо много прича о нашим вршњацима који су претрпјели неки вид насиља. Све те примјере објединили смо у једну цјелину и извели на свој начин. Ја лично у својој средини нисам имала прилику да се сусретнем са неким видом вршњачког насиља, али неки од учесника у нашем пројекту јесу, казала је Тошић.

Представа је реализована у оквиру пројекта Плесног клуба Ника „Мјузикл осјећања“ који се имплементира у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – ReLOaD, који финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (UNDP).

 

/oпштина Соколац/