СОКОЛАЦ- Усвојене измјене о задужењу општине емисијом обвезница

887

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су на ванредној сједници измјене одлуке о задужењу ове општине емисијом обвезница и измјене одлуке о првој емисији обвезница јавном понудом.

Начелник Одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ образложио је одборницима да је суштина измјене обје одлуке промјена намјене дугорочних задужења општине Соколац.

Он је нагласио да се појавила разлика између првобитно планираног износа за плаћање и отплате пренесених обавеза према добављачима од 1.100.000 КМ и тај износ је преусмјерен у корист обавеза доспјелих за плаћање.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је дио средстава из прве емисије обвезница општине преусмјерен за измирење обавеза из претходног периода према добављачима у односу према коначној отплати дијела кредита једној од банака.

“Ми смо по одлуци за кредитно задужење измирили све обавезе од 2.044.600 КМ по дугорочном кредитном задужењу према НЛБ Развојној банци Бањалука, а што се тиче Нове банке Бањалука оставили смо простор да се кредитно задужење у периоду од три године уради уз консултације са надлежним министарством Републике Српске”, навео је Бјелица.

Он је додао да је према Новој банци исплаћен дио дугорочног задужења од 1.023.000 КМ, што значи да је као кредит остао износ од 898.000 КМ на рок од три године, колико траје грејс период.

Према његовим ријечима, укупне обавезе општине Соколац су такве да није дошло ниједног момента до нарушавања ових законских обавеза 18 одсто од укупно остварених редовних прихода у претходној години.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац Мирко Чоловић рекао је да опозиција није подржала измјене одлуке о задужењу општине емисијом обвезница и измјене о првој емисији обвезница јавном понудом јер сматрају да је сав новац од задужења требао да буде усмјерен за инфраструктурне пројекте.

“Немамо повјерења, поготово код износа од 1.100.000 КМ којим је требало да се врате дугови одређеним пословним банкама, према данашњој одлуци иду за исплату неких заосталих обавеза општине Соколац, које је начелник сам стварао без одлуке Скупштине”, навео је Чоловић.

Он тврди да ове пренесене обавезе из претходног периода нису служиле овој локалној заједници за развојне или инфраструктурне пројекте.

На ванредној сједници Скупштине општине Соколац већином гласова усвојен је и Програм кориштења средстава од накнаде по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2019. години.

Одлуку о првој емисији обвезница јавном понудом одборници Скупштине општине Соколац усвојили су у децембру 2018. године.

Према овој одлуци, средства прибављена путем емисије обвезница ће се користити за рефинансирање постојећих кредитних задужења и финансирање пренесених обавеза.

 

/Срна/