СОКОЛАЦ- Вечерас почиње манифестација „Теби, горо Романијо“

1292

За вечерас је планиран почетак обиљежавања Дана Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца, као и манифестације “Госпојинске вечери културе” под називом “Теби, горо Романијо”.

Обиљежавање Дана Манастира почеће вечерњим богослужењем од 19:00 часова, а у оквиру дводневне манифестације планиран је низ духовних, световних и културних садржаја.

У суботу, 11. августа, у 9:00 часова Свету архијерејску литургију у манастиру ће служити Његово високопреосвештенство митополит дабробосански Хризостом.

Митрополит Хризостом ће служити и парастос за све погинуле српске јунаке од Косовског боја до данас, након чега ће услиједити литија око манастира, а потом и бесједа представника Српске православне цркве.

Свјетовни дио манифестације “Теби, горо Романијо” почеће обраћањем начелника општине Соколац Милована Бјелице, након чега ће услиједити културно-забавани програм.

Ирена Шућур, директор соколачке Установе за културу “Перо Косорић”, рекла је да у културном дијелу програма учествују пјесници, етно-групе, удружења која промовишу народне рукотворине и традиционална јела гласиначко-романијског краја.

У порти Манастира Светог великомученика Георгија биће одржани “Дани романијског меда и љекобиља” и “Дан купусијаде” са гостима из Мрчајеваца у Србији који ће кувати национални свадбарски купус.

Организатор 21. “Госпојинских вечери културе” под називом “Теби, горо Романијо” је Установа за културу “Перо Косорић”, а покровитељи општина Соколац и град Источно Сарајево.

Црква Светог великомученика Георгија освештана је 2002. године, а 2005. проглашена манастиром у народу познатом као “Романијска Соколица”.

На унутрашњим зидовима храма уписано је 4.000 имена бораца сарајевско-романијске регије, који су погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

 
/Срна/