ПРИВЕДЕНО 13 ОСОБА ЗБОГ ВРИЈЕЂАЊА ЕРДОГАНА

571

Турска полиција привела је 13 особа због скандирања слогана на протесту поводом Дана жена, саопштиле су данас власти, а опозициони посланик рекао је да су задржани због вријеђања предсједника Тајипа Ердогана, седам дана након што је обећао да ће појачати слободу говора.

Тужиоци су наредили хапшења након прегледа видео снимка групе која скандира на маршу у Истанбулу 8. марта, саопштио је данас локални гувернер.

Од 18 идентификованих особа, 13 је до сада приведено, укључујући и малољетну особу, наводи се у саопштењу.

Ердоган је прошле седмице рекао да ће његова влада промовисати слободу изражавања и право на правично суђење у оквиру „акционог плана“ за који критичари кажу да није успио да одговори на забринутост због ерозије људских права у Турској.

„Осуђујемо покретање акције у то доба ноћи против заштитника женских права због оптужби попут вријеђања предсједника,“ рекла је посланик Народне демократске странке Мерал Данис Бестас у парламенту.

Ердоган се суочио са оптужбама у земљи и иностранству за све више аутократску владавину, а Бестас је рекао да су осумњичени притворени због скандирања слогана – кориштеног у прошлим антивладиним протестима – „скочи, скочи, онај ко не скочи је Тајип“.

Жене су, такође, приведене јер су скандирале „Тајип, бјежи, бјежи, бјежи, жене долазе“.

Удружење правника саопштило је на „Твитеру“ да је 12 жена приведено током рација по кућама због сумње да су вријеђале предсједника.

„Толико о прошлонедјељном акционом плану за људска права који тврди да ограничава таква хапшења ‘ван радног времена'“, написала је директор „Хјуман рајтс воча“ за Турску Ема Синклер-Веб на „Твитеру“.

Критичари кажу да Ердоганова влада врши политички притисак на правосуђе које је процесуирало хиљаде наводних противника Анкаре након неуспјелог војног пуча 2016. године.

Влада наводи да је циљ њених мјера заштита националне безбједности, као и да су турски судови независни.

/Срна/