ЗАПАД СТРАХУЈЕ ДА ЋЕ ВОЈНА ПОМОЋ КИЈЕВУ УСКОРО ПРЕСУШИТИ

284

Западне земље које подржавају Украјину забринуте су да би војна подршка Кијеву ускоро могла да досегне врхунац, посебно уочи предсједничких избора у САД 2024. године, пише данас „Фајненшел тајмс“, позивајући се на неименоване западне званичнике.

„Украјински савезници страхују да се војна подршка њеној борби против Русије ближи врхунцу, а високи европски званичници су све забринутији због прилива помоћи сљедеће године, јер САД улазе у председничку кампању која изазива подјеле“, пише лист.

Листи наводи да је Вашингтон главни извор војне помоћи Кијеву. Амерички званичници рекли су листу да би преостала средства која је претходно одобрио Конгрес САД могла да „издржавају“ Украјину још око пет мјесеци.

Западни званичници у редовном контакту са САД око Украјине рекли су за „Фајненшел тајмс“ да Вашингтон тај период види као посљедњу праву шансу за Кијев да промијени ситуацију на терену.

„Не можемо заувијек да задржимо исти ниво помоћи“, рекао је европски званичник за британски лист, додајући да би тренутни ниво подршке могао да се одржи још годину или двије године, али не више.

„Политико“ је раније ове седмице објавио да је остало само шест милијарди долара од првобитног пакета војне помоћи од 48 милијарди долара који су САД раније одобриле. Лист наводи да би средства Вашингтона за Кијев могла бити у потпуности додијељена до средине љета.

/Срна/