НЕОМЕТАНО БОГОСЛУЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КИЈЕВСКО-ПЕЧЕРСКА ЛАВРА

390

Богослужење у манастиру Кијевско-печерска лавра одвија се јутрос уобичајеним током и храм је испуњен народом, а капије су отворене за улаз ходочасницима, саопштено је из Украјинске православне цркве.

„У манастиру литургију води митрополит Онуфрије Березовски. Полиција је на контролним пунктовима. Храм је испуњен вјерницима“, наводи се у саопшштењу.

Правни заступник манастира архиђакон Никита Чекман рекао је јутрос да је Привредни суд у Кијеву прихватио да у разматрање узме жалбу монаха из Кијевско-печерске лавре на захтјев украјинских власти да напусте богомољу.

„Припремно рочиште биће одржано 26. априла у просторијама Привредног суда у Кијеву. Молимо се за обнову нарушених права парохијана Украјинске православне цркве и усвајање поштене, судске одлуке“, навео је архиђакон.

Суд је одобрио петицију манастира да државне власти доставе информације на који начин монаси крше договор о употреби имовине.

Више стотина вјерника окупило се јуче и провело ноћ у Кијевско-печерској лаври како би подржали монахе који одбијају да напусте манастир.

Игуман Кијевско-печерске лавре митрополит Павел изјавио је јуче да он и свештенство Украјинске православне цркве Московске патријаршије имају право да остану у манастиру упркос наређењу за евакуацију и да не намјеравају да прије окончања судског процеса напусте Национални резерват Кијевско-печерске лавре, у којем се налази манастир.

Национални историјски споменик Кијевско-печерска лавра наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Украјинска православна црква захтијевала је да се поништи једнострано иступање Резервата из уговора.

/Срна/