ЋУК: ПРЕТРАЖИЛИ ЧЕТИРИ ЛОКАЦИЈЕ, ПРЕЖИВЈЕЛИ НИСУ ПРОНАЂЕНИ

241

Припадници Специјализоване јединице Цивилне заштите Републике Српске за трагање и спасавање из рушевина са псом трагачем претражили су још четири локације у земљотресом разореном турском граду Кахраманмарашу, али, нажалост, нису пронашли преживјеле, рекао је Срни замјеник директора Цивилне заштите Ненад Ћук.

Ћук је рекао да је тим од 15 спасилаца са колегама из Турске агенције за заштиту и спасавање /АФАД/ након добијених информација о могућим преживјелим лицима, претраживао рушевине у самом центру града.

„Ситуација је и даље тешка, нема струје, присутна је паника на сваком кораку. Неописиво је, сва та смрт и разарање“, навео је Ћук.

Према његовим ријечима, Турци су сваки дан све боље ораганизовани, а на терен је, осим турске, пристигла азербејџанска војска која помаже у рашчишћавању и логистици.

Ћук је рекао да константно пристиже нова хуманитарна помоћ, те да су по цијелом граду направљени пунктови за подјелу хране.

Он је нагласио да се нови потреси константно осјећају, што значи да се тло још није смирило.

„Наши момци су добро. Водимо рачуна о њиховој безбједности и предузимамо све неопходне мјере да им обезбиједимо све што им треба. Ово је, ипак, нешто ново за све“, закључио је Ћук.

Према подацима Афада, број погинулих у разорном земљотресу у Турској повећан је на 18.342, а 74.242 људи је повријеђено.

Јак земљотрес магнитуде 7,9 степени по Рихтеру погодио је дијелове Турске и Сирије у раним јутарњим часовима у понедјељак, 6. фебруара. Хиљаде људи су погинуле, а хиљаде остале без крова над главом.

/Срна/