У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОБИЉЕЖЕН ДАН ДИПЛОМАТА РУСИЈЕ (ФOТO)

284

У Источном Сарајеву данас су, поводом Дана дипломата Русије, положени вијенци и цвијеће код споменика бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину.

Вијенце су положили амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић у својству изасланика предсједника Републике Српске, делегације општина Источно Ново Сарајево и Милићи и предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Војин Павловић.

Изасланик предсједника Републике Српске и градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић рекао је да Виталиј Чуркин заузима значајно мјесто у срцима и животима Срба и Републике Српске, јер је на бази одлуке предсједника и руководства Русије рекао „не“ карактеризацији Срба као геноцидног народа.

„Улагањем вета у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници, није само спријечена карактеризација Срба као геноцидног народа, већ и трајно урушавање односа међу народима у БиХ. Управо због тога цијенимо тај потез, знамо ко су нам пријатељи и сјећамо се Виталија Чуркина и свих руских дипломата“, навео је Ћосић.

Градоначелник је истакао да су Срби, иако малобројни, поносни на пријатељске и братске односе са Руском Федерацијом и њеним народом.

„Ми ћемо увијек бити ти који ће тежити праведности и једнаком третману, независно од тога да ли сте Србин, Хрват или Бошњак требате једнако живјети и покушавати да гајите пријатељске односе према Русији и свим дипломатама који су наши пријатељи“, рекао је Ћосић.

Ћосић је нагласио да Русија увијек тежи да буде иза српског народа, те да у историји постоји много примјера гдје је руски народ стао иза српског, а да су Срби као народ опстали захваљујући интервенцијама Русије.

„Никада се руски и српски народ нису опредјељивали у правцу неке врсте поларизације, него смо били на страни истине и правде“, истакао је Ћосић.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ, Игор Калабухов, рекао је да Руска Федерација има стратешке односе са Републиком Српском и намјеру да их јача у свим сферама.

Калабухов је изразио захвалност руководству Републике Српске, које учествује у обиљежавању Дана дипломата Русије, те истакао да се у оквиру овог обиљежавања традиционално полаже вијенац на споменик Виталију Чуркину у Источном Сарајеву, који је, како је навео, зауставио лаж и превару Велике Британије која је предложеном резолуцијом у УН покушала да затрује односе између народа у БиХ.

„Сигуран сам да ће народи и политичари у БиХ наћи начине и модалитете рјешавања свих питања у овој земљи без спољног притиска и наметања уз узајамно поштовање толоренацију и компромис“, рекао је Калабухов.

Калабухов је подсјетио да је Руска Федерација гарант Дејтонског мировног споразума, те да руска дипломатија подржава развој равноправну и обострано корисну сарадњу са БиХ у свим аспектима, са њена два ентитета, три конститутивна народа и свим другим народима који овдје живе.

„Имамо данас специфичну ситуацију, а један од задатака дипломата је да тражимо договоре, компромисе и уговоре. Нажалост, западни партнери нас нису слушали, због тога смо били приморани да одговоримо на начин на који сада одговарамо у току специјалне војне операције“, рекао је Калабухов.

Калабухов је подсјетио на ријечи министра иностраних послова Сергеја Лаврова који је за Чуркина говорио да је дао конкретан допринос постизању Дејтонског мировног споразума.

Предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Војин Павловић подсјетио је да је подизање спомен-обиљежја Чуркину била борба за истину, једнака оној коју је овај руски дипломата имао у УН, те додао да ће и даље инсистирати да споменик Чуркину буде постављен и у Сребреници.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година од формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

Чуркин је преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи 65. рођендана.

Овај руски дипломата остао је запамћен међу Србима јер је у Савјету безбједности УН уложио вето на британску резолуцију о Сребреници и тиме спријечио неправедно жигосање српског народа као геноцидног.

Град Источно Сарајево/Срна