ДЈЕЦА ЏИХАДИСТА ВРАЋАЈУ СЕ У ЕВРОПУ

1492

Масовно повлачење „Исламске државе“ са територија које су држали под контролом у Сирији и Ираку представља ризик по Европу због повратка страних бораца у матичне државе, али белгијске власти су своју пажњу усмјериле на повратак дјеце блокиране у ратним зонама.
Према подацима белгијских власти, најмање стотину белгијске дјеце млађе од 12 година тренутно је у Сирији.

Белгијски министар правосуђа Коен Генс рекао је да се дјеца обично враћају преко Турске и под заштитом белгијске полиције.

Он је истакао да је су Белгија и Турска успоставили тачку окупљања на турској територији за дјецу која желе да се врате.

„До сада се вратило 14-оро дјеце. Једанаесторо је млађе од шест година“, каже министар унутрашњих послова Белгије Жан Жанбон.

Непознат број супруга и дјеце вратило се са борцима „Исламске државе“ у матичне државе широм Европе и званичници изражавају забринутост да би могли да планирају разне видове насиља.

Јамбон је истакао да су мале шансе да су тако мала дјеца радикализована али да ће им, највјероватније требати психијатријска и други видови помоћи због могућих траума претрпљених током сукоба.