ОБАВЈЕШТАЈНА СЛУЖБА: РИЗИК ОД НАПАДА У ИТАЛИЈИ КОНКРЕТАН И ПРИСУТАН

1275

Ризик од терористичких напада у Италији је конкретан и присутан, наводи се у извјештају италијанске обавјештајне службе.
Из службе упозоравају и на пријетњу коју представљају домаћи терористи, покренути сопственим мотивима или којима управљају организатори терористичких напада.

Као примјер, обавјештајна служба наводи италијанско-мароканског члана групе одговорне за напад у Лондону у јуну прошле године, као и држављанина Италије и Туниса који је лани извршио напад на полицијског службеника у централној станици полиције у Милану 18. маја.

Стручњак Центра за студије о тероризму Католичког универзитета у Милану Ђовани Ђакалоне изјавио је да су многи Италијани прихватили схватања радикалног ислама, чак и они који су рођени и одрасли у Италији, пренио је „Спутњик“.

„Италија је изложена пропаганди `Исламске државе`, радикализоване индивидуе су и даље присутне на територији земље, укључујући натурализоване Италијане, али и оне који су се родили у мигрантским породицама у земљи“, рекао је Ђакалоне.

Италијански стручњак је нагласио улогу интернета и мјеста масовних окупљања у ширењу пропаганде.

„Морамо да пратимо терористичку мрежу, јер је `Исламска држава` веома успјешна у пропагирању. То није једна организација, већ врста групе организација. Било ко може да изврши чин тероризма, а `Исламска држава` одмах преузима одговорност за то. Ово је велики проблем, који је, конкретно, повезан са илегалним мигрантима. Дуже вријеме се тврдило да џихадисти не плове чамцима на надувавање, али чињеница је да у великом приливу људи било ко може доћи“, изјавио је Ђакалоне.

Ђакалоне је нагласио и важност безбједности када је ријеч о информационим технологијама, а извјештај обавјештајне агенције у Италији упозорава на такозване „исламонауте који говоре италијански језик“ и играју велику улогу у ширењу пропаганде на интернету.