ТРНОВО- Почело снимање промотивног филма „Огледало епског стваралаштва“

260

У Трнову је данас почело снимање промотивног филма „Огледало епског стваралаштва“ поводом предстојећег јубилеја шест деценија Гусларског друштва „Филип Вишњић“ из Истичног Сарајева које је најстарије у бившој Југославији.

Први кадрови филма снимљени су у Трнову приликом интервјуа са Момиром Пржуљем, једним од најстаријих чланова овог друштва које слави јубилеј у фебруару наредне године.

Филм ће кроз архивску грађу Гусларског друштва, активности остварене у протеклих 60 година и сјећање најстаријих и истакнутих чланова показати колико је ово друштво значајно за очување епске поезије, историје и националног идентитета, саопштено је из Гусларског друштва „Филип Вишњић“ Источно Сарајево.

Креативну екипу, на челу са потпредсједником Гусларског друштва Бором Лакићем, чине Миладин Иконић, Витомир Митрић и Младен Јанковић.

Гусларског друштва „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева у фебруару идуће године прославиће 60 година постојања свечаном академијом и премијерном пројекцијом документарног филма.

Ово најстарије гусларско друштво у бившој Југославији основано је 1964. године у Сарајеву. За непуне двије године, тачније за 18 мјесеци, гусларско друштво постиже запажене резултате.

Већ на првој његовој годишњој скупштини добија пехар од Градског савеза Сарајева. Овако је почело са радом прво гусларско друштво у Југославији.

Као једино гусларско друштво које је постојало шездесетих година прошлог вијека, Гусларско друштво „Филип Вишњић“ окупљало је све гусларе широм бивше Југославије, а већ 1971. године организовало је у Сарајеву први фестивал гуслара из бивше државе.

Од тада су фестивали гуслара прешли у традицију и одржавају се сваке године.

„По узору на Гусларско друштво Филип Вишњић касније је отпочето са оснивањем гусларских друштава широм Југославије, и за то се с правом може рећи да је оно расадник свих других друштава у региону“, наводи се у саопштењу.

/Срна/