ТРНОВО- ШГ „Трескавица“ у завршној фази израде плана газдовања за наредних 10 година

211

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић изјавио је да је локално Шумско газдинство /ШГ/ „Трескавица“ у завршној фази израде шумско-привредне основе, односно плана газдовања за наредних 10 година који ће ступити на снагу 1. јануара, чиме се стичу услови за наставак успјешног пословања овог колектива који има 35 радника.

Гаговић је рекао Срни да су му на консултативном састанку представници Шумског газдинства изнијели извјештај, као и план пословања за наредни период.

„Шумско газдинство је у процесу сертификације, чија се ревизија врши сваке до три године. Имају међународни сертификат без којег дрво не може на тржиште. Да би добили тај сертификат морају се поштовати стандарди и Закон о шумама Република Српске када је ријеч о заштити животне средине, водотокова, заштићених врста дивљачи и биља“, појаснио је Гаговић.

Према његовим ријечима, Шумско газдинство „Трескавица“ је међу најбољима у Српској, с обзиром на то да од оснивања никада није било у губитку, иако не располаже великим шумским фондом, претежно огревног дрвета.

„Сваке године струка прописује шта може да се сијече, што је нешто мање од прираста. На тај начин се чува прираст, односно сјечива маса гарантује да ово газдинство никада неће доћи у проблеме, односно неће недостајати дрвне масе. Да би се све то остварило морају се поштовати законски оквири и правила предвиђена сертификатом, тако да они имају стабилност“, навео је Гаговић.

Он је додао и да је неконтролисана сјеча на подручју Трнова сведена на минимум, односно да је готово више и нема.

Гаговић је нагласио да Општинска управа чини све што је у њеној моћи да помогне рад овог газдинства и сачува природу.