ТРНОВО- Ђаци правили лутке од филцане вуне

317

Ученици Основне школе „Свети Сава“ у Трнову данас су имали прилику да праве лутке од филцане вуне, које ће им касније на часовима српског језика служити за лакшу анализу драмских текстова.

Радионицу је реализовала Продукција „Форум театар“ из Источног Сарајева, као репрезентативно удружење у позоришној култури Републике Српске, а недавно је у Центру за културу Трново одржана и луткарска представа у оквиру пројекта „Дјеца и млади с обје стране позорнице“.

Директор Центра за културу Трново Данијел Грујић изјавио је Срни да са „Форум театром“ и директором Витомиром Митрићем успјешно сарађује већ дужи низ година, а да је сарадња плодна и на високом нивоу, на обострано задовољство.

„Кад год смо у прилици, у оквиру Међународног фестивала луткарских позоришта за дјецу Лут фест, у смислу децентрализације културних дешавања, ми заједно организујемо да једна од представа буде одржана у нашем центру, на велико задовољство малишана у Трнову“, истакао је Грујић.

ТРНОВО, 24. ОКТОБРА /СРНА/ – Ученици Основне школе „Свети Сава“ у Трнову данас су имали прилику да праве лутке од филцане вуне, које ће им касније на часовима српског језика служити за лакшу анализу драмских текстова.

Грујић је подсјетио да је ове године у Центру за културу Трново одржана луткарска представа позоришта из Ниша, која је одушевила малишане и њихове родитеље, посебно јер је у представи заступљен фолклор из свих крајева Србије.

Задовољство данашњим активностима није крила ни наставник српског језика Ена Јелисић, која је пренијела одушевљење малишана током израде лутака.

„На данашњој радионици са Анкицом Аврамовић и Витомиром Мирићем правили смо лутке од филцане вуне и једва чекамо часове српског језика на којима ћемо приредити мало позориште, односно, лакше ћемо организовати адаптацију драмских текстова које будемо анализирали са нашом вриједном дјецом“, поручила је Јелисићева.

Координатор пројекта Александра Митрић Штифанић истакла је да је циљ пројекта да се дјеци и младима омогући да погледају луткарску представу и учествују у креативним радионицама са презентацијом.

„Луткарска представа је дјецу провела кроз народну традицију и музику уз причу о љубави. Представа је уједно, кроз едукативне сегменте и својеврсна показна радоница за педагоге, учитеље и наставнике, како настаје и како се реализује једна луткарска представа за дјецу“, рекла је Штифанићева.

Према њеним ријечима, радионице су трновским малишанима пружиле могућност да испоље своју креативност и остваре потребу за директним учешћем у културним догађајима.

Она је подсјетила да је реализација овог пројекта почела у септембру, када је изведена луткарска представа „Луткарско музичка заврзлама о једној љубави“ у извођењу Лутка сцене „Пепино“ из Ниша и „Форум театра“ у Рогатици, Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи, Палама, Трнову и Зворнику, заједно са циклусом креативних радионица израде лутака.

„У протеклом периоду у оквиру Лут феста реализован је и округли сто Очување националног, културног и језичког идентитета, кроз традицију луткарског позоришта, на којем су учествовали еминентни ствараоци из луткарске, књижевне и музичке умјетности. Том приликом недвосмислено је поручено да је ова тема неопходност садашњице, посебно у сегменту васпитања и образовања дјеце и омладине“, навела је Штифанићева.

Према њеним ријечима, српски режисер Јован Царан, који је глумац и један од најзначајнијих предавача о луткарству, нагласио је да је позориште за дјецу једно од средстава које има потенцијал, између осталог и у борби за очување језика и идентитета, као и да, „ако постигнемо да се публика препусти моћи позоришне игре, онда смо на добром путу и да утичемо на кориговање погрешних језичких навика“.

Она је рекла да је предавање за васпитаче и педагоге из основних школа „Петар Петровић Његош“ и „Свети Сава“ у Источном Сарајеву о теми „Позориште за дјецу – шта, како, коме и зашто“ реализовао је професор Милан Мађарев.

Пројекат „Дјеца и млади с обје стране позорнице“ реализује се захваљујући средствима добијеним на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске за суфинансирање пројеката који подстичу развој публике у култури Српске, с циљем подизања интереса постојеће публике за културним догађајима, истраживања и активности везаних за едукацију у култури.

/Срна/