ВАТЕРПОЛИСТИ СРБИЈЕ ОСВОЈИЛИ ЗЛАТО НА ОЛИМПИЈАДИ

367

Ватерполо селекција Србије побиједила је изабрани тим Грчке резултатом 13:10 и успјела је да девету, посљедњу медаљу Србије на овим Олимпијским играма, учини златном. Ово је уједно и посљедња, 339. медаља на Олимпијским играма у Токију.

Грчка је повела, али су са два поготка Пијетловића и Филиповића српски ватерполисти стигли до предности.

Потом је виђена ситуација која је специфична за ове Олимпијске игре, сходно томе да видео-технологија није коришћена у ватерполу на овај начин.

Након једног напада Грка, српски голман је одбранио ударац, лопта је потом кренула ка његовом голу, али је он брзо реаговао и успио је да је заустави још једном. У наредном нападу Рашовић је постигао гол за 3:1. Или ипак не…

Судије су прегледале снимак, установиле да је лопта ипак завршила у голу прије него што је голман Србије успио да је ухвати, те је Грцима признат погодак, а Србији је погодак одузет. Резултат је био 2:2.

Србија је потом одговорила са серијом од три гола, да би четвртину окончала предношћу од 6:3.

У другој дионици екипа Дејана Савића није стизала до погодака са подједнаком лакоћом, што се односи и на оне нападе у којима је Србија имала играча више.

На другој страни, Грчка је своје прилике реализовала, а њени играчи су успјевали да погоде и неке подоста тешке ударце. У финишу друге четвртине, као посљедица овога, резултат је био 7:7.

Међутим, Србија је на полувријеме ипак отишла са предношћу, јер је Прлаиновићев лијеп погодак било посљедње што је виђено у првих 16 минута.
Велика борба виђена је у трећој четвртини, Грчка је поново стигла до изједначења, као и неколико прилика да поведе, али је Бранислав Митровић био изврстан на голу Србије, а гол Прлаиновића изнова је вратио предност Србији. Резултат у трећој четвртини је био 2:2, али је укупна предност Србије износила 10:9.

Посљедња дионица је имала сличну динамику, али са једном разликом – Грчка је изједначила, али је Србија направила серију од три гола без одговора супарника.

До краја није било голова и Србија је стигла до другог узастопног олимпијског злата.

По три гола постигли су Мандић, Јакшић и Прлаиновић, док су најефикаснији у Грчкој били Влахопулос, Фунтулис и Скумпакис, сви са по два поготка.

/РТС/