ПОЧИЊЕ „КУСТЕНДОРФ“

249

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ почиње вечерас у Дрвенграду на Мокрој Гори гдје ће до суботе, 27. јануара, у такмичарском програму бити приказано 17 краткометражних филмова стваралаца из 16 земаља, а главни гост биће италијански редитељ Матео Гароне којем ће бити уручена специјална награда „Дрво живота“.

Свечано отварање 17. „Кустендорфа“ чији је мото „Не надзор, кинематографија!“планирано је за 20.00 часова, а фестивал би званично требало да отворе његов оснивач редитељ Емир Кустурица и потпредсједник Владе Србије Маја Гојковић. На церемонији ће Гаронеу бити уручена награда „Дрво живота“.

У 21.00 час у оквиру програма „Савремене тенденције“ биће приказан најновији Гаорнеов филм „Ја, капетан“ са којим је освојио „Сребрног лава“ за најбољу режију на Фестивалу у Венецији.

За „Златно“, „Сребрно“ и „Бронзано јаје“, као и за награду „Вилко Филач“ за најбољу филмску фотографију такмичиће се аутори из Србије и још 15 земаља. Ту су дјела аутора из Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Њемачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Сјеверне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије.

Уручење награда и церемонија затварања заказан су у суботу, 27. јануара, у 21.00 час, а Међународни жири чине италијански писац и публициста Сандро Веронези, српска глумица Бојана Панић и режисер из Узбекистана Музафаркон Еркинов.

О награди „Вилко Филач“ одлучиће директор фотографије из Рима Владан Радовић и директор фотографије из Француске Мишел Аматје.

У програмској цјелини „Савремене тенденције“, осим Гаронеа, су и режисери Едоардо де Ангелис, Владимир Перишић, Иља Жељтјаков и Ђакомо Абруцезе.

У том програму бити приказан и Де Ангелисов филм „Командант“ који је отворио Венецијански фестивал, затим Абруцезеов „Диско бој“. Ту је Перишићев филм „Лост кантри“, док руско документарно остварење „Последњи моторни брод“ Иље Жељтјакова заокружује ту селекцију.

„Ретроспектива великана“ као програмска цјелина доноси антологијске филмове – „На доковима Њујорка“ редитеља Елија Казана, са Марлоном Брандом у главној улози, нијеми филм „Похлепа“ Ериха фон Штрохајма, „Дрво жеља“ грузијског аутора Тенгиза Абуладзеа и „Осам и по“ Федерика Фелинија, где је главну улогу имао славни Марчело Мастројани.

Истовремено обиљежавају се јубилеји – 100 година од рођења Бранда, Мастројанија и Абуладзеа.

Програм „Нови аутори“ приказаће дугометражне филмове „Хоћу мужа“ руске редитељке Соње Карпуњине, „Викенд у Гази“ Базила Халила, „Земаљски стихови“ Алија Асгарија и Алирезе Хатамија и „Моја швајцарска војска“ Луке Попадића.

„Кустендорф“ ове године неће имати музички дио, због рестрикција.

Фестивал ће бити одржан у организацији продукцијске куће „Раста интернешнел“, а под покровитељством Министарства културе Србије.

Оснивач и директор Фестивала је филмски редитељ Емир Кустурица. „Кустендорф“ је основан је 14. јануара 2008. године са амбицијом да се младим филмским ствараоцима пружи шанса да прикажу своја остварења.

/Срна/