ПОЧИЊЕ ТРОДНЕВНИ “ДЕМОФЕСТ“, БРОЈНЕ ЗВИЈЕЗДЕ НА КАСТЕЛУ

310

„Демофест“, највећи фестивал демо-бендова у југоисточној Европи и један од највећих фестивала у регији, данас ће почети на тврђави Кастел, а у три фестивалске вечери наступиће 19 демо-бендова у такмичарском програму и бројне свјетске и регионалне звијезде у ревијалном дијелу програма.

Портпарол „Демофеста“ Милица Лојић, рекла је Срни, да се ове године на конкурс за такмичарски дио фестивала пријавило 358 демо-бендова, од којих је 19 добило прилику да се покажу на великој бини „Демофеста“.

„Такмичари су махом из БиХ, Србије, Хрватске и Словеније“, навела је Лојићева.

Она је нагласила да демо-бенд који побиједи на овогодишњем издању осваја продукцију студијског албума у вриједности од 5.000 евра, а вриједне награде предвиђене су и за друго и треће мјесто.

„Демо-бенд који одабиром стручног жирија освоји друго мјесто, добија бинску опрему у вриједности од 2.000 евра, док трећепласирани бенд осваја бинску опрему у вриједности од 1.000 евра“, рекла је Лојићева.

Она је додала да ће током богатог тродневног ревијалног програма, угостити многе свјетске и регионалне музичке звијезде.

На главној бини наступиће велике свјетске звијезде – „Морчиба“ /Морцхееба/, „Лајбах“, Феми Кути, Рони Сајз, „Даб еф-икс“ /Дуб ФX/, Кирил Џајковски.

У Бањалуку стиже и београдски познати ди-џеј МКДСЛ, као и побједници „Демофеста“ 2013. године, група „М.О.Р.Т“ из Сиња.

Осим главне бине, на љетњу бину стижу и бројна имена регионалне сцене – бендови „КОИКОИ“, „Стерео банана“, „Ниплпипл“ /Нипплепеопле/, „Саншајн“, „Визељ“, „Ђорђе“, Маша Равел, Бојана В. и многи други.

Лојићева је додала да је планиран и дневни дио фестивала који подразумијева „Контакт конференцију“ из Београда која ће окупити бројне музичке професионалце из региона.

„`Контакт на Демофесту` назив је догађаја који ће бити одржан данас и нареддна два дана у Дому омладине у Бањалуци, у склопу дневног програма `Демофеста`. Кроз панел-дискусије причаћемо о музици, фестивалима. Споменућемо права музичара и да ли су музичари упознати са њима. Важна тема конференције биће и потенцијал музичког извоза из региона“, истакла је Лојићева.

„Демофест“ ће трајати до суботе, 22. јула, а цијена једнодневне улазнице је 25 КМ, а тродневне 60 КМ.

Генерални покровитељи „Демофеста“ су предсједник Републике Српске и град Бањалука, а један од медијских покровитеља је Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

/Срна/