ФИЛМ „ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА“ ЗА ДВИЈЕ СЕДМИЦЕ ГЛЕДАЛО 40.000 ЉУДИ

234

Филм „Хероји Халијарда“, у режији Радоша Бајића, током прве двије седмице биоскопског приказивања видјело је 40.000 људи.

„Филм је понос цијеле Србије, а поготово њених западних крајева и села Прањани. Радује ме његов успјех без обзира на то што има противника, не само филма, већ оних који не желе да се зна за овај подвиг српског народа“, рекао је Бајић.

Он је истакао да у том тешком часу нико није гледао на боју коже, вјеру и нацију, већ да су сви савезнички пилоти спасени.

„Наш народ је ризиковао своју главу, свој живот да би нахранио и напојио туђине, чувао их, скривао и вратио њиховим породицама, удаљеним хиљадама километара. Такав подвиг заслужује да остане овјековечен на овом филму“, нагласио је Бајић.

Филм „Хероји Халијарда“ биће у новембру и децембру премијерно приказан и на америчком тлу, преноси Танјуг.

Продуценти филма су кућа „Контраст студиос“, компанија „Телеком Србија“, Радио-телевизија Србије /РТС/, уз подршку Филмског центра Србије, а када остварење прође биоскопску дистрибуцију планирана је и мини-серија „Ваздушни мост“ на првом програму РТС-а, према овом филму.

Операција „Халијард“ почела је у марту 1944. године када је командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Дража Михаиловић наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мјештани Прањана и околних села.

Са импровизованих писта у Србији и у мјесту Бољанић код Добоја, у Републици Српској, евакуисано је више од 500 савезничких авијатичара, од којих 417 Американаца.

Од августа 1944. до фебруара 1945. године авијатичари су превожени у америчке базе у Италији.

/Срна/