НАПРЕДНИ РОБОТИ ЋЕ ЛАГАТИ ЉУДЕ

1801

Напредни, високософистицирани роботи у будућности ће моћи да варају власнике и то тако добро да ови то неће ни примијетити, тврде научници.
Ребека Роуси, стручњак за когнитивну науку на Универзитету у Јивескилу, у Финској, тврди како ће, на примјер, „секс-роботи ускоро бити у стању да варају своје власнике, те да ће то сакрити добрим лагањем“.

Она је на Трећем међународном конгресу о љубави и сексу са роботима у Лондону поставила питање:

„Хоће ли људи бити у стању да се такмиче са физичком и интелектуалном привлачношћу својих робота-партнера, посебно ако траже савршеног и идеалног партнера?“.

Роусијева је стручњак за људску интеракцију са технологијом и сматра да ће, како роботи-партнери буду постајали све софистициранији, природно хтјети и да преузимају контролу.

„Ако је крајњи циљ да створимо аутономне роботе способне за самостално размишљање и осјећање, шансе да ће људи задржати моћ у таквим односима су мале“, каже она.

Роусијева наводи примјер када су роботи програмирани да сарађују у потрази за добрим ресурсима и избјегавању лоших.

У студији је учествовало 1.000 робота и добијали су боље оцјене ако би пронашли ријетке врсте добрих ресурса.

Затим се 200 најуспјешнијих „парило“ како би се добила новија верзија вјештачке интелигенције.

Након што је било створено 500 генерација, научници су открили како је дио робота почео да гомила вриједне ресурсе и то тако да су лагали друге.

Студија је показала како генерације робота постају све паметније, након што идентификују позитивне ресурсе у експерименту, наводи лист „Мирор“.