СОКОЛАЦ- Нема потребе за проглашењем елементарне непогоде

391

На подручју општине Соколац очишћене су све приоритетне саобраћајнице у градском подручју и локални путеви према сеоским насељима, тако да нема потреба за увођењем стања елементарне непогоде, како је синоћ било најављено, рекао је Срни начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Бјелица је истакао да је механизација предузећа „Романијапутеви“, са којом општина има уговор о одржавању у зимском периоду, уз ангажовање механизацје приватних предузетника, у раним јутарњим часовима наставила синоћ започети посао и стање је знатно побољшано када је ријеч о проходности регионалних и локалних путева у овој локалној заједници.

Он је подсјетио да се општина Соколац простире на око 700 километара квадратних, да локална управа одржава око 500 километара локалних путева, те да је то тешко очистити за кратко вријеме.

„Спремно смо дочекали зимску сезону и приоритетне путне правце смо ријешили јуче ујутро, али је снијег ношен вјетром стварао наносе који су мјестимично достигли и до 1,5 метар“, навео је Бјелица.

Он је додао да су информације о потребама грађана из свих дјелова општине добијали захваљујући Инфо пулту, па је локална Зимска служба организовала помоћ за лица којима је био потребан љекарски преглед, за дијализне пацијенте и за произвођаче млијека, у складу са расположивим могућности.

Бјелица је нагласио да су сви приоритетни путни правци јутрос очишћени, да је у функцији градска топлана, да је водоснабдијевање редовно и да све у локаној заједници функцинише без већих проблема.

Он је навео да је за сада једини проблем код електроснабдијевања потрошача путем далековода Каљина, који је оштећен усљед мокрог снијега и јаког вјетра у шумовитим предјелима кроз које највећим дијелом пролази.

Према његовим ријечима, без струје је јутрос неколико села на подручју мјесне заједнице Каљина и Баре, али је механизација за чишћење упућена на то подручје како би се помогло електродистрибутерима да отклоне прекиде на овом дијелу мреже.

Он је изразио наду да ће током дана бити отклоњени узроци прекида у електроснедијевању потрошача на дијелу општине Соколац, чиме ће бити настављено редовно функционисање ове локалне заједнице.

На Сокоцу је јутарња температура ваздуха била минус три степена Целзијусова, а висина снијега 41 центиметар, према подацима Метеоролошке станице у овом мјесту.

/Срна/