ВУКОВИЋ: СРБИЈА ПРИМЈЕР У РЕГИОНУ КАД ЈЕ РИЈЕЧ О ДОВОЂЕЊУ ИНВЕСТИТОРА

1552

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић учествовао је данас у раду Међународне пословне конференције „Куда и како даље у бизнису у 2018“ која је одржана у Бањалуци.

Вуковић је истакао да примјер успјешног дјеловања у региону, кад је ријеч о обезбјеђивању инвестиција, треба да буде Србија, која се овим питањем бави на највишем нивоу.

„У Србији организовано, од државне власти до локалних заједница, доводе инвеститоре у све крајеве земље; од сјевера до југа, односно, од истока до запада. То је једини исправан пут, јер се на тај начин обезбјеђује равноправан развој свих локалних заједница и остварује могућност да се становништво задржи у свим дијеловима земље“, рекао је Вуковић.

Вуковић је истакао да представници локалних заједница у Републици Српској настоје да обезбиједе погодности инвеститорима, тако што изграђују пословне зоне, повољно или чак бесплатно дају земљиште, скраћују процедуре око издавања грађевинских дозвола, али то, очигледно, није довољно.

„Проблем је, између осталог, у лошем политичком амбијенту, пореској политици, недостатку одговарајуће саобраћајне инфраструктуре…Све су oвo питања на која не може утицати локална заједница“, рекао је Вуковић.

На данашњем скупу успјешни менаџери из региона говорили су о властитим искуствима, стварању нових вриједности, те могућностима за отварање нових радних мјеста.

Посебно интересовање присутних изазвао је власник „Саве“ из Бијељине Милорад Крстић, који је, милионски капитал који је зарадио у Њемачкој, уложио у Републику Српску.