ОБИЉЕЖАВАЊЕ 120 ГОДИНА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У БЛАЖУЈУ

1478

Митрополија добробосанска и Српска Православна Црква општина у Блажују у недjељу, 1. октобра 2017. Године, обиљежава 120. годишњицу Храма Светог Саве у Блажују.

У оквиру програма обиљежавања за 9:00 часова је предвиђена Света литургија и пригодан Културно умјетнички програм као и Трпеза љубави.

Темељ цркве Св. Саве у Блажују освећен је на Петровдан 1896. године. Црква је завршена за нешто више од годину дана. Осветио је митрополит Дабробосански Николај (Мандић) 21. септембра 1897. године. За ову цркву митрополит Дабробосански Ђорђе (Николајевић) је оставио 4.000 форинти и жељу да у њој буде сахрањен. Међутим, митрополит Ђорђе (Николајевић) је умро 8. фебруара 1896. године, прије него што се почело са градњом цркве, па је привремено сахрањен на кошевском гробљу. Његови земни остаци су пренијети у блажујску цркву 1898. године, годину дана послије освећења.

У посљедњем рату 1992. године црква и парохијски дом су претрјпели оштећења. Након рата приступило се обнови цркве и дома заслугом пароха Зорана Јеринића. Освећење обновљене цркве извршио је 10. октобра 1999. године митрополит Николај (Мрђа) уз саслужење више свештеника. На Литургији је пјевао хор „Слога” из Сарајева и хор Богословије Св. Три Јерарха из Србиња. Послије Литургије одржана је духовна академија.

 

 

 

/istocnailidza.net/