ПОГРЕШНО ПРИМИТИ КОСОВО У УНЕСКО

1210

Србија улаже напоре да партнерима у свијету објасни колико би било погрешно примити /самопроглашено/ Косову у Унеско, рекао је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
„Знам да је наша држава уложила напоре да се објасни нашим партнерима колико је то погрешно. Ако имате одговорну политику, немогуће је да кажете ‘хајде да се договоримо’, а дозволите да Косово уђе у све међународне организације. Онда немамо око чега да се договоримо“, рекао је Стефановић.

Он је за РТС поновио да је Србија протеклих мјесеци предузела огромну дипломатску активност како би спријечила улазак Приштине у Интерпол на засједању Генералне скупштине Интерпола у Пекингу и да је постигла „дипломатску побједу“.

Стефановић је истакао да је важно да се људима у Србији објасни да би учешће Приштине у Интерполу отворило простор да се против огромног броја српских полицајаца и војника, који су учествовали у противтерористичким операцијама 1998. и 1999. године на Космету подижу Интерполове потејрнице, да се прогањају, а Србији изручујују налози да се ти људи хапсе.

Он је оцијенио да је протекла Генерална скупштина Интерпола у Пекингу веома важна, јер је на њој донесена Резолуција о јасним критеријумима који дефинишу да само држава која је члан УН може постати члан Интерпола.

Стефановић је навео да је Палестина, која је ове године постала чланица Интерпола, држава посматрач у УН, а да је Косово далеко од тога.