САВЈЕТ МИНИСТАРА ЗА МЈЕСЕЦ ДАНА ИЛИ ДУБОКА КРИЗА У БиХ

986

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је увјерење да ће, ако буде политичке воље, за 30 дана бити формиран нови сазив Савјета министара, те упозорио да ће у супротном БиХ ући у дубоку кризу.
„Кад смо потписивали принципе, договорили смо да ћемо у наредних неколико дана припремити све, од именовања кандидата у парламент, постоји парламентарна већина. У парламенту има простора да се то одуговлачи, али је СНСД-у, ХДЗ-у и СДА стало да се настави европски пут, а за то нам треба да се формира Савјет министара“, истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је за „Независне новине“ рекао да се непотребно дуго чекало на договор о формирању власти на нивоу БиХ, истичући да СНСД није никога условљавао, нити било шта проблематизовао.

„Сматрали смо да је уважавање изборне воље народа изнад сваког питања и да је прича која је наметнута од политичког Сарајева вјештачка, јер су имали калкулације у вези са стварањем њиховог широког блока. Атмосфера међу њима почетком ове године била је конфузна и није се знало ко има доминантну политичку снагу за представљање Бошњака на нивоу БиХ“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је прво формиран Представнички дом БиХ, када су почеле блокаде. „Онда смо ми, када смо видјели да СДА калкулише, блокирали рад Представничког дома, а и јасан став ЕУ је показао да неки не могу наставити са блокадама и да треба што прије формирати власт на нивоу институција БиХ. Европски званичници су подржали овај споразум“, каже Додик.

Коментаришући оптужбе опозиције у Српској да су капитулирали, Додик је рекао да постоји одлука Народне скупштине Републике Српске о Резолуцији о војној неутралности, а да су ти из опозиције сједили и још сједе у Савјету министара у техничком мандату и да су дозволили да прођу многе одлуке које нису добре за Републику па, између осталог, и реализација Годишњег националног плана за НАТО, али и Стратегије спољне политике, која укључује НАТО.

„Када је ријеч о споразуму, а када говоримо о издајама, издали смо оне који су нас раније издали у оваквим споразумима, јер су очекивали да ће нешто урадити“, додао је Додик.

На питање да ли је тачна прича која се појавила у јавности да ће БиХ послати Годишњи план за НАТО, укључујући само цивилни аспект, а не и војни, „као што стоји у плану који је већ сачињен“, Додик је рекао да о томе није ништа договарано, да треба споразум и принципе који су потписани прочитати онако како пише. „Вук Караџић је рекао: `Читај као што је написано`“, додао је Додик.

Додик је нагласио да ће се, након конституисања власти на нивоу БиХ, односно формирања Савјета министара, интензивирати европски пут БиХ, за који постоји консензус свих у БиХ.

На питање да ли је СНСД са коалиционим партнерима одлучио ко ће преузети дужности у Савјету министара, Додик је рекао да је име кандидата за предсједавајућег одавно познато /Зоран Тегелтија/.

„Сада слиједи процедура, па ћемо видјети. Као коалиција ћемо, након именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, које ће извршити Предсједништво БиХ, поново разговарати о учешћу у структурама на нивоу БиХ“, навео је Додик.
/Срна/