У АВГУСТУ 44 КРИВИЧНА ДЈЕЛА

434

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у августу су евидентирана 44 кривична дјела, а догодила се 61 саобраћајна незгода, рекао је начелник Управе Бранимир Шеховац.
Шеховац је стање безбједности на подручју Управе оцијенио као стабилно и задовољавајуће те додао да кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

„Евидентиране су двије крађе путничких аутомобила од који је једна расвијетљења у року од два часа, а возило враћено власнику. Полицијска управа у континуитету биљежи добре резултате рада у сузбијању и расвјетљавању кривичних дјела у вези са злоупотребом опојних дрога“, изјавио је Шеховац на конференцији за новинаре на Палама.

Он је додао да су полицијски службеници у августу пронашли засад индијске конопље и импровизовану лабораторију за вјештачки узгој марихуане, на подручју Источне Илиџе.

Шеховац је рекао да су регистрована три напада на полицијске службенике.

„Управа још једном осуђује сваки вид напада на полицију у вршењу службених радњи“, нагласио је Шеховац и напоменуо да ће полицијски службеници увијек реаговати у складу са својим законским овлаштењима.

Он је нагласио да у току предизборне кампање гдје полицијски службеници врше обезбјеђење свих скупова од политичких партија, нису констатовали инцидент или било каква нарушавања те да се нада да ће тако и остати.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина наводи да су у августу регистрована укупно 44 кривична дјела, што је за 12 одсто више него у истом периоду прошле године.

Церовина наглашава да су надлежном тужилаштву поднесена 44 извјештаја против 50 лица, од којих је 11 повратника у извршењу кривичних дјела.

„Од укупног броја извршених кривичних дјела, 16 кривичних дјела је по непознатом починиоцу, од који је 12 расвијетљено“, истакао је Церовина.

Церовина је навео да су из области организованог криминалитета обрађена 63 предмета у вези са злоупотребом опојних дрога, а надлежном тужилаштву достављена два извјештаја за два кривична дјела.

Он додаје да расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи око 75 одсто док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 90 одсто.

Начелник сектора полиције Милан Чворо каже да је у августу забиљежено 20 нарушавања јавног реда и мира, што је за 51 одсто мање него у упоредном периоду прошле године.

„Поднесена су четири захтјева за покретње прекршајног поступка, издато 19 прекршајних налога против 26 лица. У структури прекршаја најчешћи су свађа, вика, вриска и непристојно понашање и вријеђање“, рекао је Чворо.

Он додаје да се догодила 61 саобраћајна незгода од којих је једна била са погинулим лицем, седам са теже повријеђеним и 12 незгода са лакшим повредама лица.

Чворо каже да су из саобраћаја искључена 202 возача, од којих 138 због вожње под утицајем алкохола.

Он напомиње да је у току републичка акција „Заштитмо дјецу у саобраћају“, те позвао возаче да смање брзину кретања возила у близини школских и предшколских установа и да поштују саобраћајне прописе како би заштитили најмлађе учеснике у саобраћају.

/Срна/