ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА МОМЕ КАПОРА „КАПОРОВА ШКОЛИЦА“

283

Биографија великог српског књижевника Моме Капора „Капорова школица“ аутора Александра Ђуричића, у којој су изнесени јавности непознати детаљи из његовог живота, представљена је вечерас у Источном Сарајеву, а приказан је и кратки документарни филм „Момо“.

Ђуричић је рекао новинарима да су се у биографији нашли неки занимљиви детаљи које је открио током једногодишњег истраживања о животу Моме Капора.

„Открио сам до сада непозната његова љубавна писама, свједочење ујака који га је као четворогодишњег дјечака спасио из бомбардованог Сарајева, што је остало у породичној архиви као аудио запис. Ту су се нашли детаљи о пријатељству са Бором Драшковићем, односу према Сарајеву, Њујорку и бившој Југославији“, навео је Ђуричић.

Он је нагласио да је обожавао да интервјуише и да се дружи са Капором, јер је ријеч о једном од највећих истраживача људских душа.

„Имао је веома занимљив и интензиван живот. Једини је преживјели од 40 чланова породице тако што је завршио испод мајчиног тијела. До краја је на исти начин газио кроз живот, упознавао велике људе и волио најљепше жене, до момента док у његов живот није ушла Љиљана, са којом се скрасио“, рекао је Ђуричић.

Ђуричић је као посебно фасцинантне детаље његовог живота истакао прославе славе Капора – Светог Јована, на којима су се окупљали најжешћи политички противници који нису разговарали, али су те вечери водили срдачне разговоре. „Био је мајстор да скупља људе и истражује“, рекао је Ђуричић.

Капорова супруга Љиљана, која је присуствовала промоцији, изразила је задовољство што је вечерас у Источном Сарајеву, али и што је послије 40 година довела Мому у његово родно Сарајево, у град у којем су његова дјела забрањена.

За монографију је рекла да је дивна и сажета, онолико колико је то било могуће, с обзиром на живот који је њен супруг водио.

„Свесрдно сам помогла да то заиста буде један комплетан живот, од његовог дјетињаста до смрти. У њој говоре људи који су са њим били од раног дјетињства, а има и доста ствари о њему, тако да мислим да ће читаоци уживати“, навела је Љиљана Капор.

Она је рекла да јој је драго што је Момо Капор вољен и поштован у Републици Српској, којој је од оснивања, као Херцеговац, помагао на свој начин.

Промоција је одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру манифестације „Дани у Источном Сарајеву“.

/Срна/