ПОВЕЋАН БРОЈ НАРУШАВАЊА ЈАВНОГ РЕДА И МИРА

94

На подоручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у фебруару забиљежено је 41 нарушавање јавног реда и мира, што је за 46,4 одсто више него у упоредном периоду лани, речено је данас на конференцији за новинаре руководства Управе.

Начелник Сектора полиције Полицијске управе Источно Сарајево Милан Чворо рекао да су евидентирана 44 прекршаја.

„Поднесено је седам захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено 40 прекршајних налога против 47 лица“, рекао је Чворо, те додао да су најчешћи прекршаји вријеђање, туча и физички напади.

Он је навео да је највећи број прекршаја забиљежен на подручју Полицијске станице Источна Илиџа, затим на Палама и Сокоцу, истичући да нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у фебруару није било.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо је рекао да је забиљежено 50 саобраћајних незгода, што је за 19 одсто више него у упоредном мјесецу лани, те да смртно страдалих није било.

Према његовим ријечима, у саобраћајним незгодама два лица су теже повређена, а 20 их је задобило лакше повреде, а најчећи узрок незгода су неприлагођена брзина вожње условима на путу и вожња уназад.

„Из саобраћаја смо искључили 219 возача, од којих њих 136 због вожње под утицајем алкохола и 21 због одбијања тестирања на дрогу“, изјавио је Чворо, те додао да су су поднесена два извјештаја о почињеном кривичном дјелу из области безбједности саобраћаја.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је да у фебруару није било кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности, те да је зимска туристичка сезона на Јахорини протекла безбједно и да није било инцидената.

Он је стање безбједности на подручју Управе у фебруару оцијенио стабилним и задовољавајућим у свим сегментима, истичући и да је сарадња Полицијске управе Источно Сарајево са другим органима, као и са надлежним тужилаштвима и судовима на високом нивоу.

Шеховац је поручио да ће Полицијска управа наставити са планским активностима у наредном периоду како би стање безбједности по питању криминалитета и безбједности саобраћаја и јавног реда и мира било на још већем нивоу.

Када је ријеч о изградњи зграде Полицијске управе Источно Сарајево, Шеховац је нагласио да она иде планираном динамиком и да су задовољни, а њен завршетак ће, каже, сигурно допринијети бољем раду Управе.

Начелник Сектора криминалистичке полиције ове управе Радомир Церовина рекао је је у фебруару евидентирано 46 кривичних дјела, колико је било и у упоредном периоду прошле године, а надлежном тужилаштву достављена су 42 извјештаја против 44 лица, од чега је 12 повратника у вршењу кривичних дјела.

Када је ријеч о структури кривичних дјела, Церовина је навео да је 38 кривичних дјела из области општег криминалитета, два из безбједности саобраћаја, четири из привредног криминалитета и два из Кривичног закона БиХ.

Он је нагласио да у извјештајном пероду није било кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности, нити кривичних дјела разбојништава, као ни отуђења путничких моторних возила.

Церовина је рекао да је у фебруару евидентирано једно самоубиство, те да је обрађен 51 предмет у вези са злоупотребом дроге, а сви су се односили на прекршаје.

/Срна/