ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одличан одзив добровољних давалаца крви

273

Акција добровољног давања крви организована је данас у Источној Илиџи поводом обиљежавања Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца.

Акцију, која се одржава први пут у оквиру обиљежавања 4. августа – Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца, организовали су Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије и Борачка организација „Илиџански борац“.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је циљ да се прикупи 217 доза крви, с обзиром да је за вријеме ратних дешавања толико припадника Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде дало живот за стварање Републике Српске.

„Ово је једна од најхуманијих активности. Ми смо ту да баштинимо традицију, да обиљежавамо дан одбране наших вијековних простора и да никада не заборавимо шта се дешавало, али и да будемо хумани“, рекао је Божовић, који је крв дао 11. пут.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић рекла је новинарима да је одзив одличан и да је до сада крв дало око 100 давалавца.

Шеф Службе за трансфузију болнице „Србија“ у Источном Сарајеву Јелена Стојановић Лукић истиче да ће ова акција послужити да се обнове залихе крви у овој и другим службама трансфузије.

„Из године у годину је све већи број давалаца што показује да расте и свијест људи о значају добровољног давалаштва крви. Можемо да будемо поносни на наше суграђане“, рекла је Лукићева.

Дарио Лучић, који је данас крв даровао 39. пут, поручио је свима који су у могућност да слиједе његов примјер и на тај начин можда некоме спасу живот.

/Срна/