ИСТОЧНА ИЛИЏА- Божовић: Стратегија развоја довешће до запошљавања људи и нових привредних токова

89

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ће стратегија развоја ове локалне заједнице довести до запошљавања додатног броја људи и покретања нових привредних токова.

„Сигуран сам да ћемо кроз сарадњу са УСАИД-ом, пројектом Дијаспора инвест, те другим пројектима које смо започели остварити позитивне ефекте за цијелу Источну Илиџу“, рекао је Божовић на инфо-сесији на којој је представљен Локални инвестициони фонд, настао повезивањем средстава ове локалне заједнице и УСАИД-овог фонда.

Армин Алијагић, предсједник Удружења „Наша перспектива“, које је главни партнер у пројекту „Дијаспора инвест“, рекао је да већ 15 година раде на укључивању дијаспоре у социо-економски развој БиХ.

Алијагић је навео да програмом бесповратних средстава, који је покренут у сарадњи са општином Источна Илиџа, фирме са подручја ове локалне заједнице могу аплицирати за средства до 70.000 КМ за набавку нове опреме, машина или алата.

Према његовим ријечима, пола средстава у фонду обезбиједила је општина Источна Илиџа, док је други дио обезбијеђен пројектом.

Он је навео да је ријеч о наставку петогодишњег пројекта који је помогао више од 160 компанија у дијаспори које су отвориле више од 1.500 радних мјеста и генерисале око 100 милиона КМ у новим инвестицијама.

Локални инвестициони фонд ће суфинансирати компаније које нису старије од три године и које су регистроване као ДОО или ДД, а које имају доказ о пословној вези, сувласништву или некој форми бизнис партнерства са дијаспором или људима који су се вратили у земљу у посљедњих пет година.

Позив је отворен током цијеле године, а апликацији се може приступити на веб-страници „Дијаспора инвест“ /grant.diasporainvest.ba/.

/Срна/