СОКОЛАЦ- Промовисан роман „Свитање“ Иване Спахић

101

У Основној школи „Соколац“ данас је промовисан роман „Свитање“ кроз разговор ученика деветог разреда са аутором Иваном Спахић, која је за ову књигу награђена „Златном совом“ за 2023. годину, Завода за уџебенике и наставна средства Источно Ново Сарајево.

Спахићева је рекла новинарима да је написала роман о Пребиловцима који је специфичан због приче везане за Други свјетски рат и догађај у том мјесту, те да кроз дружење са ученицима, кроз један историјски час, жели да види колико они знају о дешавањима у Пребиловцима и колико их интересује та тема.

Спахићева је навела да је „Свитање“ њена прва објављена књига, али да има још рукописа са тематиком из националне историје.

„То је оно што пропагирам и жеља ми је да ученицима кажем да није поента у томе да распирујемо зло, али да је веома битно да се сећамо ствари које су се десиле, како се не би поновиле. Деца треба за знају да кроз приче науче шта је добро, а шта је лоше“, изјавила је Спахићева.

Према њеним ријечима „зло увек чучи у човјеку“ и то је тема о којој се увијек може причати, али је битно да не прерасте неке размјере и да не буде та клица зла у дјеци у оваквим причама и да не оде у погрешном правцу.

Она је додала да је књига писана једноставним ријечником и прилагођена дјечијем узрасту, те да постоји иницијатива да овај роман постане лектира.

Наташа Михајлов из Јавне установе Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево нагласила је да је „Свитање“ један од романа за који је жири „Златне сове“ оцијенио да би могао да прати наставни план, те да је због тога ова промоција заказана са ученицима деветог разреда основне школе.

Циљ свих активности, како је навела, је да се очува колективно сјећање и памћење, јер је цијела радња романа смјештена у Пребиловце, да се то зло не заборави.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић указао је да је функција културе сјећања упознавање са оним што не смије да се заборави и што је дио српске историје.

Ивана Спахић је рођена у Београду, гдје је завршила педагогију на Филозофском факултета.
Роман „Свитање“ је њен први роман.

Спахићева је за овај роман награђена „Златном совом“ на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево, а жири је у саопштењу навео да „мирни, свакодневни живот тихог радног свијета у селу Пребиловци бива пресјечен страшним злочином, питајући се Шта је све крвавом усташком камом заустављено?

„Приповиједање је тим интезивније што стиже из уста мртве дјевојке кроз уплитање три времена у неразмирсиву плетеницу-вријеме Живота, вријеме Смрти и вријеме Васкрсења“, наведено је у саопштењу жирија.

/Срна/