ИСТОЧНА ИЛИЏА- Злочин у Чаклама – један од најтежих дана

273

Чланови општинске Борачке организације „Илиџански борац“ обиљежили су данас 29 година од мучког убиства 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске у тада демилитаризованој зони, у мјесту Чакле на подручју федералне општине Трново.

Тим поводом служен је парастос у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима, након чега су прислужене свијеће и положено цвијеће на мјесту злочина у Чаклама.

Предсједник „Илиџанског борца“ Горан Шеховац рекао је да је злочин у Чаклама један од тежих дана када је у питању Трново и Српска Илиџа.

„На данашњи дан су уз помоћ међународне заједнице побијени наши најмилији. То је био позадински дио, а не борбена јединица. За овај злочин нико није одговарао, ни од представника међународне заједнице, ни од људи који су пропустили те злочинце. То је срамота за међународну заједницу, али и Суд и Тужилаштво БиХ“, нагласио је Шеховац.

Он је подсјетио и да су међу убијенима биле и младе дјевојке из санитета.

Предсједник Предсједништва ове борачке организације Саша Шкобо изразио је жаљење што са федералном страном никада није постигнут договор око постављања спомен-обиљежја на мјесту злочина, наводећи да је прошле године било позитивних корака, који су остали без успјеха.

Муслиманске снаге су 6. октобра 1994. године, прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, убиле 21 борца Војске Републике Српске.

Злочин је извршен на превару јер су муслиманске снаге тада, уз помоћ Унпрофора, прекршиле примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем се налазило командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Убијени су припадници Војске Републике Српске из Трнова и Источне Илиџе, а за тај злочин нико никада није одговарао.

Тог дана убијени су Ристо Анђић, Радмила и Тања Бјелица, Ненад и Стојанка Голијанин, Славко Кењић, Момчило Крстовић, Бранко Милић, Момир Минић, Славиша и Горан Мочевић, Перо Павловић, Велимир Поповић и Мирко Самарџија.

Убијени су и Ранко Самарџић, Васо Сикима, Никола Сикимић, Александар Видаковић, Светозар Шешлија, Жарко Ђогић и Ђуро Чанчар.

/Срна/