ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одржана радионица о медијској писмености за младе од 13 до 16 година

141

Дјеца од 13 до 16 година су једна од најугроженијих категорија младих јер су присутна на друштвеним мрежама и треба да знају колико медији могу бити штетни ако се не тумаче на прави начин, истакнуто је данас на радионици медијској и информацијској писмености за младе у Источној Илиџи.

Радионица, чији је фокус био на младима од 13 до 16 година, одржана је с циљем да се помогне дјеци да науче да провјере валидност информација и других података до којих дођу путем интернета.

Директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа Божидар Новаковић рекао је да им је жеља да помогну дјеци да науче да размишљају својом главом када је у питању медијска писменост.

„У данашње вријеме имамо разне непровјерене информације, спинове, те проблематичне садржаје на интернету“, каже Новаковић који је и организатор радионице.

Он је навео да овај Центар током читаве године организује сличне радионице о овој теме за дјецу млађих и старијих узраста, али и за одрасле.

Предавач на овој радионици Драгана Вучковић из Младих европских амбасадора рекла је да је циљ да се дјеца од 13 до 16 година информишу колико медији могу бити и штетни уколико се не тумаче на исправан начин.

„Најисправније и најбоље је да се поставе добри темељи дјеци у овом узрасту како бисмо могли имати генерације које су васпитане на здравим вриједностима и које ће, надам се, да мијењају свијет набоље“, нагласила је Вучковићева.

Она је додала да је овај догађај један у низу и додала да се овакве радионице организују широм западног Балкана.

Радионица се састојала из два дијела, теротеског и практичног. Учесници су имали прилику да дискутују о различитим темама и терминима попут „кликбејта“, те медијској манипулацији и утврђивању чињеница.

/Срна/

фото: РТВИС