ИСТОЧНА ИЛИЏА- Постављен камен темељац за мост „Плави анђели“ у Војковићима

513

У Војковићима у Источној Илиџи постављен је камен темељац за изградњу моста преко ријеке Жељезнице, а у његове темеље уграђене су ријечи великог Иве Андрића.

И поред тога, посебност моста који ће премостити двије обале ријеке Жељезнице је у томе што ће носити име по одреду правих, пожртвованих родољуба „Плавих анђела“, који су својом часном борбом у Одбрамбено-отаџбинском рату сачували многе мостове и многе симболично саградили.И зато ће мост „Плави анђели“ сачувати успомену на њих.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, у обраћању новинарима, истакао је да је ово један од капиталних и важних пројеката за ову годину како за општину Источна Илиџа тако и за цијели град Источно Сарајево и Републику Српску.- Најзначајнија функција овог моста је да општини Источна Илиџа и нашим привредним зонама омогући додатан потенцијал, да омогући додатне слободне површине земљишта на које ће доћи нови инвеститори – рекао је Божовић.

Божовић је истакао да се нада да ће се са изградњом моста у Војковићима,“ уз Божију помоћ, рад и залагање Општине“ саградити и многи привредни објекти у којима ће се запошљавати становници ове општине, али и становници са подручја цијелог града.- Ширина моста је 12 м, намијењен је за теретни саобраћај, али ће имати и двије пјешачке стазе. Намијењен је за пренос сваке врсте терета и све пословне зоне – објаснио је Божовић.

Представник фирме Јелах Инжињеринг, која је уједно и извођач радова, рекао је да је рок за изградњу моста 180 радних дана, али да сматра да ће радови бити готови и раније.

– Мост се састоји од три распона, средњи и најдужи и премоштава ово корито ријеке. Мост се ради од префабрикованих готових елемената који ће се производити у Јелаху и довозити овдје на монтажу. Фирма Јелах Инжињеринг једна је од ријетких фирми у регији која ради све радове, од бушења шипова, производње и монтаже, армирано-бетонских префабрикованих елемената и свих осталих додатних и пратећих радова који иду уз мост – рекли су извођачи радова.

Инвеститор овог пројекта, вриједног милион КМ је, у потпуности, општина Источна Илиџа, извођач радова је Јелах Инжињеринг, а надзор фирма „Гралекс“ из Пала.

/Катера/