ИСТОЧНА ИЛИЏА- Први састанак о начину испоруке толотне енергије

329

Начин испоруке топлоте енергије на подручју општине Источна Илиџа, била је тема разговора локалне власти, представници јавних предузећа која се баве испоруком топлотне енергије и инвеститори који граде на овом подручју .

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је ово тек први састанак о овој теми с циљем проналажења што бољег рјешења за испоруку квалитетног и јефтинијег гријања.

„Са деканима Електротехничког факултета Божидарем Поповићем и Машинског факултета Милијом Краишником планирамо организовати стручне расправе, као и стипендирати студенте који ће писати стручне радове о овој теми и учествовати у унапређењу техничких услова саме испоруке топлотне енергије“, навео је Божовић.

Он је најавио да ће сљедећи састанак бити средином маја, те да ће на њему присуствовати пројектанти који ће разговарати о режиму гријања, квалитету опреме и унапређењу гријања у овој општини.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је да би се постављањем соларних електрана на зграде које пројектују, инвеститори ослободили дијела ренте уређења градског грађевинског земљишта.

„Разматрали смо и кориштење дијела термалних извора енергије како би се искористили обновљиви извори енергије за загријавање и тиме грађани добили јефтинији и ефикаснији начин гријања“, напоменуо је Поповић.

Директор Топлане Источна Илиџа Драган Јанковић истакао је да су корисници приоритет и да је веома важно грађанима обезбиједити квалитетно гријање и повољне цијене.

Јанковић сматра да је неопходно разговарати са представницима јавних предузећа која се баве испоруком топлотне енергије и инвеститорима, те уважити њихово мишљење и ставове како би се нашло право рјешење.

/Срна/