ИСТОЧНА ИЛИЏА- Рјешење колективне гараже на Младичком пољу у што краћем року

324

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић разговарао је са станарима улица Дерокова и Бесаровићева о пројекту идејног рјешења колективне гараже у овом дијелу Младичког поља.

-Дугогодишњи проблем грађана једног дијела насеља Младичко поља треба ријешити, а општина и сарадници све, па и пројекат идејног рјешења колективне гараже, у циљу урбанизације овог дијела општине, ради јавно и транспарентно – рекао је Божовић.

–  У предузетим корацима нисмо отишли даље од идејног рјешења, тако да не можемо говорити о томе да смо почели рјешавати сами пројекат без ријешених имовинско-правних односа. Први корак је рјешавање тих односа или уважавање власништва земље станара, уколико се докаже да је заиста тако, а потом и њихова калкулација у вриједност изградње самог пројекта – објаснио је Божовић.

Према његовим ријечима, планирана је изградња 46 гаражних мјеста појединачне величине 22 метра квадратна састављене од по 16 метара квадратних паркинг-простора и 6 метара оставе, те да према тржишним цијенама, оваква врста објекта кошта око 30.000 КМ. Такође, купац би кроз ову куповино добио и право на резервацију паркинг мјеста испред гараже.

Он додаје да учешће становника у куповини неће прелазити више од 10.000 док ће остатак суфинансирати Општина Источна Илиџа.

– Испред сваког гаражног планирано је и једно паркинг-мјесто које би било у власништву власника гараже. На крову саме гараже било би 50 паркинг-мјеста која би била јавна за све станаре који, у овом моменту, не могу обезбиједити гаражно мјесто – изјавио је Божовић.

Божовић је истакао да је суштина оваквог пројекта да сви добију довољно паркинг-мјеста у гаражама или јавном паркингу.

Он је додао да су мишљења грађана о изградњи једног оваквог објекта подијељена, али да ће став ове општине бити усаглашен са ставом грађана.

–  Младичко поље се налази у другој зони и неопходно је ријешити проблеме стационарног саобраћаја. Покушаћемо да задовољимо и уважимо мишљење становника и кретаћемо се у оквиру закона. Ја сам легалиста и све ће бити рађено у оквир законских прописа, уколико буде потребе тражићемо општи интерес, исплатити све оне који су власници земљишта, али и одговорити на питања која су везана за само власништво – рекао је Божовић.

Стекли су се услови, истиче Божовић, да почнемо са урбанизацијом овог дијела општине.

– Имамо намјеру да из буџета Општине финансирамо или суфинансирамо овај пројекат, и да, уколико употпуности изградимо јавне гараже, дамо их свим становницима по једнаким условима, водећи рачуна о свим социјалним категоријама и слојевима становништва – рекао је Божовић.

Мишљења становника ове двије улице су подијељена, али су сви сложни у томе да се за овај дугогодишњи проблем, у што краћем року, мора пронаћи рјешење.

/општина Источна Илиџа/