ПАЛЕ- Крај марта уз филмове Алфреда Хичкока

359

Мартовска „Филмотека“, коју Кинотека Републике Српске организује сутра и у сриједу, 30. марта, на Палама, посвећена је највећем мајстору мистерије и хорора Алфреду Хичкоку.
Сутра ће бити приказан први Хичкоков филм снимљен у техниколору „Конопац“ из 1948. године.

Права генијалност овог филма није у сценарију, већ у експерименту са техниколором. Хичкок је желио да зна да ли је могуће направити филм који дјелује као да је снимљен из једног јединог кадра, као представа у којој завјеса никада не пада.

У оно вријеме критичари на ескперимент нису одреаговали позитивно, назвали су филм промашајем. Али зато данас, седам деценија касније, овај психолоши трилер изгледа модерно и узбудљиво за гледање, што свакако показује колико је Хичкок био испред свог времена, саопштено је из Кинотеке.

Други филм на програму „Филмотеке“ је психолошки трилер, заснован на роману Патрише Хајсмит, „Странци у возу“ из 1951. године.

То је прича о договору о убиству, који су као шалу склопила два младића, Бруно и Гај. Они су се случајно срели у возу и договорили да сваки од њих убије ону особу која стоји другоме на путу. Но један од њих неочекивано испуњава свој дио овог шаљивог договора.

Филм је имао једну номинацију за „Оскара“ и то за најбољу фотографију, а директор фотографије за овај филм Роберт Беркс, уз само један изузетак, остао је Хичкоков стални сарадник до краја живота.

„Филмотека“ ће бити одржана у амфитеатру Економског факултета на Палама са почетком од 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

/Срна/