ИСТОЧНА ИЛИЏА- Свечано отворене нове просторије општинске организације Црвеног крста

597

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач данас су свечано отворили просторије општинске организације Црвеног крста, у којима је смјештена и опрема за рад оперативног центра, с циљем припрема за одговор на евентуалну ванредну ситуацију.

Божовић је истакао да је потребна опрема за рад центра смјештена у новоотвореној калцеларији, те додао да ће она бити искориштена на адекватан начин.

„Циљ нам је да имамо што више едукованих младих људи у организацији како бисмо могли да одговоримо у свим ситуацијама“, рекао је Божовић новинарима након церемоније отварања просторија.

Према његовим ријечима, то ће пружити више могућности општинској организацији Црвеног крста и градској организацији Источно Сарајево, јер ће се моћи радити и онлајн едукације, те организовати и пратити презентације које се изводе на неким другим мјестима.

Божовић је истакао да је општина обезбиједила простор од неких 85 метара квадратних, као и опрему за његово опремање, док је републички Црвени крст донирао опрему за оперативни центар.

Он је напоменуо да се у Републици Српској налази 10 оперативних центара у случају неких природних катастрофа и ванредних ситуација у којима је потребно организовати рад Црвеног крста.

Ковачева је истакла да је општинска организација Црвеног крста дјеловала у доста тешким условима, те изразила наду да ће ова локација бити њихов трајни смјештај.

„Овај пројекат је реализован захваљујући општини Источна Илиџа која их је у континуитету подржавала у финансијском смислу, када је ријеч о програмским активностима, а сада су коначно стечени услови да се ријеши питање простора организације гдје могу да се окупљају волонтери и активисти, те спроводе активности Црвеног крста“, истакла је Ковачева.

Она је навела да је ово напредак и у организационом смислу за цјелокупни Црвени крст Републике Српске, те изразила наду да ће то да буде подстицај и за друге начелнике општина да предузму овакав корак, јер постоји низ неријешених питања када је ријеч о смјештају и простору општинских организација.

„Ова организација је то заиста заслужила, јер има добре волонтере и програмске активности. Овдје ће бити настављено нешто што ће дати могућност да се окупи још више младих људи, волонтера различите старосне доби, а тренутно су нам потребни волонетери старије животне доби“, истакла је Ковачева.

Генерални секретар Општинске организације Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац истакао је да је ово свечани дан који су чекали 30 година.

„Сада смо у пуном капацитету да можемо своје програмске циљеве и задатке у потпуности извршавати. Били смо успјешни и до сада, без обзира на услове рада, али добијањем ових просторија надам се да ћемо бити још бољи“, истакао је Скакавац.

Новоотворене просторије Црвеног крста Источна Илиџа се налазе у Улици Иве Андрића 17б, Добриња четири.

/Срна/