ИСТОЧНА ИЛИЏА- Трећи бизнис форум 15. децембра

178

Општина Источна Илиџа организоваће 15. децембра Трећи бизнис форум на којем се очекује учешће око 100 представника привредних субјеката са подручја ове локалне заједнице.

Начелник општине Маринко Божовић изјавио је на конференцији за новинаре да је Форум прилика да представе шта је урађено током ове године како би привредници имали повољан привредни амбијент који доприноси запошљавању радника.

Божовић је додао да је општина постала партнер Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/ у пројекту „Дијаспора инвест“, те да види перспективу у привлачењу страних инвестиција.

„Посебна пажња ће бити посвећена програму рада са дијаспором заједно са УСАИД-ом, који је препознао иницијативу општине у овом пројекту. Први резултати овог пројекта биће видљиви почетком 2024. године“, рекао је Божовић.

Он је навео да је Источна Илиџа, након потписивања протокола, постала једна од општина која иде ка стицању сертификата БФЦ који омогућава повољније пословно окружење.

„Почетком идуће године ћемо кренути са активностима потребним да би наша локална заједница била прва у саставу града Источно Сарајево која ће стећи сертификат БФЦ“, рекао је Божовић и додао да у Источној Илиџи тренутно има више од 4.600 запослених.

Божовић је најавио да ће наредне године бити издате грађевинске дозволе за два привредна субјекта, која намјеравају да граде пословне објекте.

„Осим тога, неколико привредних субјеката ће градити објекте који су намијењени трговини, односно тржне центре, поред ових који су већ изграђени. Све то заједно ће акумулирати одређени капитал на подручју општине и омогућити нова радна мјеста“, рекао је Божовић.

Он је навео да се Источна Илиџа налази у фокусу привредних активности када је у питању регионална привредна комора, те додао да је добра сарадња са Економским, Електротехничким, Машинским и Пољопривредним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Предсједник Удружења „Наша перспектива“ Армин Алијагић истакао је да су главни партнер УСАИД-а на пројекту „Дијаспора инвест“ и да већ 15 година раде на укључивању дијаспоре у економски развој БиХ.

„Ми смо кроз пројекат успоставили партнерство са 30 јединица локалне самоуправе, међу којима је Источна Илиџа са којом ћемо у наредне четири године заједнички наступити према дијаспори у настојању да их инволвирамо у социо-економски развој општине“, рекао је Алијагић.

Током Бизнис форума биће организована панел-дискусија о потенцијалима Источне Илиџе као локалне заједнице са повољним пословним окружењем и повезивањем са ино-тржиштем кроз улагања из дијаспоре.

Биће уприличен и промотивни видео о инвестиционим могућностима у општини, као и инфо-сесија о програму додјеле бесповратних средстава путем Инвестиционог фонда за дијаспору.

Трећи бизнис форум биће одржан у ресторану „Кула“ у Источној Илиџи са почетком у 18.00 часова.

/Срна/